14 Haziran 2008 Cumartesi

Klimalarda Önlemlerin Etkisiz Kılınmasına Karşı Geçici Önlem



Dış Ticaret Müsteşarlığı 14 Haziran 2008 tarih ve 26906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/20 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli klimalara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin, söz konusu ürünlerin menşe yanıltması yapılarak Malezya üzerinden Türkiye'ye ihraç edilmesi vasıtasıyla etkisiz kılınmasına dair sürdürdüğü soruşturmada geçici önleme başvurdu. Önleme tabi ürünler 8415.10.90 gümrük tarife pozisyonlu (GTP) "yalnız duvar tipi split klimalar", 8415.81 GTP’li "yalnız duvar tipi split klimaların dış ünitesi (değişken soğutucu debili split klima sistemleri dış ünitesi hariç)" ile 8415.82 GTP’li "yalnız duvar tipi split klimaların iç ünitesi".

Söz konusu ürünlere ilişkin önlem 26 Temmuz 2006 tarih ve ve 26240 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2006/20 sayılı Tebliğ ile alınmış, Çin menşeli klimalara % 25 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilmişti.

12 Ocak 2008 tarih ve 26754 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/3 sayılı Tebliğ ile bu önlem çerçevesinde Malezya menşeli/çıkışlı ürünlere ilişkin olarak bir önlemlerin etkisiz kılınması soruşturması başlatılmıştı. Soruşturma Arçelik – LG Klima San. ve Tic. tarafından yapılan, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine açılmıştı.

Soruşturma dönemin damping önleminin hem öncesini hem de sonrasını kapsaması amacıyla 1 Ocak 2005 ila 29 Şubat 2008 olarak belirlenmişti. Soruşturma döneminde önleme tabi ürünün genel ithalatının miktar olarak azalırken değer olarak hızla arttığı, önlemin alınmasını takiben Çin'den ithalatların azaldığı, buna karşılık Malezya'dan ithalatların ciddi şekilde arttığı görülmüştür.

Malezya'da mukim firmalardan Panasonic Air Conditioning (M) Sdn Bhd, O.Y.L. Manufacturing Sdn. Bhd. ve Hitachi Air-Conditioning Products (M) Sdn. Bhd. Dış Ticaret Müsteşarlığı ile işbirliğinde bulunmuş, bu şirketlerin tesislerinde gerçekleştirilen yerinde doğrulama soruşturmaları neticesinde Türkiye'ye ihraç ettikleri ürünlerin Malezya menşeli olduğu tespit edilmiştir. Soruşturmada işbirliğinde bulunmayan diğer üreticilerin ise Çin menşeli ürünleri menşe yanıltması ile Türkiye'ye sevk ettiğine kanaat getirilmiştir.

Bu doğrultuda işbirliğine gelen şirketlerin ürünleri haricinde Malezya menşeli veya çıkışlı olan klimalara Çin menşeli olanlara uygulanmakta bulunan dampinge karşı vergi oranı, yani CIF kıymetlerinin % 25'i kadar teminat şeklinde geçici önlem uygulanmasına karar verilmiştir.

Geçici önlem azami altı ay olmak üzere kesin önlemin yayınlanmasına kadar yürürlükte kalacak.

Hiç yorum yok: