14 Haziran 2008 Cumartesi

Yönlendirilmiş Liflevhalara Soruşturma

Dış Ticaret Müsteşarlığı 14 Haziran 2008 tarih ve 26906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/20 sayılı Tebliğ aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada menşeli yönlendirilmiş liflevhalara (İngilizce oriented strand board) ilişkin olarak bir dampinge karşı soruşturma başlattı. Esas itibariyle odunların yongalanıp bir yapıştırıcı ile karıştırılıp basınç altında birleştirilmesi suretiyle elde edilen bir çeşit ahşap levha olan yönlendirilmiş liflevhaların geniş bir kullanım alanı bulunuyor.



Tek yerli üretici olan Sumaş Sun’i Tahta ve Mobilya Sanayi A.Ş.tarafından yapılan başvuru üzerine başlatılan soruşturmada dampingin belirlenmesi için soruşturma dönemi 2007 yılı gibi gözüküyor. 2006 yılında üretime geçen Sumaş'ın dampingli ithalatın neden olduğu fiyat kırılması nedeniyle satışlarını arttırmasına karşın zarara uğradığı, ekonomik göstergelerinin bozulduğu ifade ediliyor.

Kendilerine soru formu gönderilen ithalatçılar ile yabancı üretici/ihracatçıların soru formlarına yanıt vermek için formların gönderildikleri tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gümlük süresi var. Kendisine soru formu gönderilmediğini öğrenen ilgililerin ise 15 gün içerisinde soru formu talep etmesi ve buna Tebliğ'in yayınlanmasından itibaren 37 gün içerisinde yanıt vermesi gerekiyor. İlgili tarafların soru formları tarafından kapsanmayan diğer bilgi, belge ve görüşleri de aynı süre içerisinde Dış Ticaret Müsteşarlığı'na iletmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok: