14 Haziran 2008 Cumartesi

Kauçuk İplikte Önlemin Süresi Doluyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı 14 Haziran 2008 tarih ve 26906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/19 sayılı Tebliğ aracılığıyla Malezya menşeli vulkanize edilmiş kauçuktan iplik ve iplere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin süresinin 29 Ocak 2009'da sona ereceğini ilan etti. 4007.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında sınıflandırılan önleme tabi ürün kısaca "kauçuk iplik" olarak anılıyor.

Söz konusu önlem 29 Ocak 2004 tarih ve 25361 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/1 sayılı Tebliğ aracılığıyla hükme bağlanmıştı. Elpa Elastiki İplikler Sanayi ve İhracat A.Ş. (ELPA) tarafından yapılan ve diğer yerli üreticiler Şahin Lateks Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Şahin Lateks) ile Koza İplik ve Dokuma San. Tic. Ltd. Şti. (Koza İplik) tarafından desteklenen başvuru üzerine açılan soruşturmada damping için soruşturma dönemi 1 Mart 2002 ila 28 Şubat 2003'tü.



İhracatçı, ithalatçı, ürün çeşidi ve işlem sayısının fazla bulunması nedeniyle dampingin hesaplanması için örneklem alınmış, damping marjları örnekleme alınan şirketlerden Rubberflex SDN BHD için % 14,83, Heveafil ve Filmax SDN BHD için % 23,69 olarak saptanmıştı. Örnekleme dahil edilmeyen, ancak işbirliğinde bulunan firmalar için damping marjları bu iki şirketin marjlarının ağırlıklı ortalaması olan % 16,9 olarak belirlenmişti.



Maddenin genel ithalatının 2001 yılı ile soruşturma dönemi arasında miktar cinsinden % 59, değer cinsinden % 61 artış gösterirken bu rakamlar Malezya menşeli ürünler için sırasıyla % 135 ve % 109'du. Malezya menşeli dampingli ithalatların yerli üreticilerin fiyatları üzerinden soruşturma dönemin % 15'lik bir fiyat bastırması yaptığı da tespit edilmişti. Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri incelendiğinde birçok kalemde ufak bozulmalar veya iyileşmeler olmakla beraber ihracatın ciddi şekilde artmasına karşın karlılık üç-dört kat gerilediği görülüyordu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı damping ile zarar arasındaki illiyetin üçüncü ülkelerden ithalatlar, Tayland ve Malezya arasında artan rekabet, 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz ve şikayetçi ELPA şirketinin faaliyetleri nedeniyle bozulmadığına kanaat getirmişti.

Sonuç olarak Malezya menşeli ipliğe aşağıda gösterilen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti:




Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Bu doğrultuda Malezya menşeli kauçuk ipliğe karşı önlemin sürdürülmesi amacıyla yerli üreticiler veya temsilcilerinin başvuru hakkı bulunuyor. Başvurunun gerekli delillerin eşliğinde olması ve en geç önlemin sona ermesinden üç ay önce Müsteşarlığa arz edilmesi lazım.

Hiç yorum yok: