8 Haziran 2008 Pazar

Global Trade and Custom Journal'dan DTÖ Temyiz Organı'nın Sıfırlama Kararı Üzerine

Fernando Piérola. 2008. "Doing as I Am Told? The Panel Report in United States—Stainless Steel (Mexico) and the Question of WTO Panels Disagreeing With Previous Appellate Body Rulings". Global Trade and Customs Journal 3 (6): pp. 229-230.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Temyiz Organı, DS344 sayılı "Birleşik Devletler - Meksika'dan Paslanmaz Çeliğe ilişkin Nihai Anti-Damping Önlemleri" ihtilafına ilişkin 30 Nisan 2008 tarihli raporunda konuyla ilgili Panel raporunu kısmen geriye çevirerek Amerika Birleşik Devletleri'nin anti-damping soruşturmalarında kullandığı sıfırlama uygulamasını daha önceki kararlar doğrultusunda DTÖ kuralları aykırı bulmuştu (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/dtden-sfrlama-ihtilafnda-temyiz.html).

İhtilafların Halli Organı 20 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda bu ihtilafa ilişkin Panel ve Temyiz Organı raporlarını kabul etmiş, bu vesileyle DTÖ üyeleri panellerin daha önceki Temyiz Organı kararları doğrultusunda hareket etmelerine gerek olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdi (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-sfrlama-ihtilafna-noktay-koydu.html).

Nitekim Temyiz Organı raporunun açıklanması bu konunun ilgili çevrelerde tartışılmasına yol açmıştı. Global Trade and Customs Journal'ın son sayısında yer alan DTÖ Hukuku Danışma Merkezi'nden Fernando Piérola imzalı makale işte bu tartışmaya katkıda bulunuyor ve temyiz sürecine eleştirile bir gözle yaklaşıyor.

Hiç yorum yok: