14 Haziran 2008 Cumartesi

Menteşe ve Çekmece Raylarında Önlemin Süresi Doluyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı 14 Haziran 2008 tarih ve 26906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/19 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli menteşe ve altlıkları ile çekmece raylarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin süresinin 7 Şubat 2009'da sona ereceğini ilan etti. Önleme tabi ürünlerden ilki 8302.10.90.00.00 GTİP'li "diğer menteşeler" ve 8302.50.00.00.00 GTİP'li "Sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler, benzeri eşya", ikincisi ise 8302.42.90.00.00 GTİP'li "Diğer mobilyalar için diğer adi metallerden donanım, tertibat ve benzeri eşya" kapsamında ithal ediliyor. Ancak bu GTİP'ler altında ithal edilen tüm ürünler önleme tabi değil.




Söz konusu önlem 7 Şubat 2004 tarih ve 25366 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ aracılığıyla hükme bağlanmıştı. Samet Kalıp ve Madeni Eşya San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan başvuru üzerine açılan soruşturmada damping için soruşturma dönemi 1 Ocak ila 30 Haziran 2003'tü.

Herhangi bir Çinli üreticinin Dış Ticaret Müsteşarlığı ile işbirliğine girmediği soruşturmada damping marjı menteşeler için nispi olarak CIF bedelinin %105,9’u, mutlak olarak ise 1,39 ABD Doları/Kg olarak; çekmece rayları için nispi olarak CIF bedelinin %99,9’u, mutlak olarak ise 0,508 ABD Doları/Kg olarak belirlenmişti. Soruşturma döneminde fiyat bastırılması ise menteşe için CIF bedelin %88,3’ü, çekmece rayları için CIF bedelin %82,8’i oranında hesaplanmıştı.

Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri incelendiğinde bazı kalemlerde iyileşme, bazılarında ise ufak bozulmalar olmakla beraber her iki üründe de yurtiçi satışların azaldığı, stokların arttığı ve karlılığın ciddi şekilde gerilediği görülmüştür.

Üçüncü ülkelerden ithalatın ve 2001 yılında yaşanan talep daralmasının damping ile zarar arasındaki illiyet bağını ortadan kaldırmaya yeterli bulunmadığı da değerlendirilmiştir.

2004/3 sayılı Tebliğ Madde 20'de "İthalatçılar tarafından dile getirilen diğer hususlar" yer almıştır. İlginç olması nedeniyle aynen alıyoruz:

"Bir ithalatçı, şikayetçi firmanın ihracatlarına ilişkin bir dizi belge ibraz ederek söz konusu firmanın kendisinin de yurt dışına dampingli ihracat gerçekleştirdiğini belirtmektedir. Diğer taraftan dampingli ithalata karşı alınacak bir önlemin tekelleşmeye yol açacağını beyan etmektedir. Anılan iddialar, bir damping soruşturması çerçevesinde incelenmesi gereken konular olmadığından değerlendirmeye alınmaları söz konusu olmamıştır."

Hemen belirtelim ki dampingli ithalata karşı alınacak bir önlemin tekelleşmeye yol açması kamu yararına aykırı olduğundan sadece damping soruşturması değil, tüm idari işlemlerde dikkate alınması gereken bir husustur!

Soruşturma sonucunda Çin menşeli menteşe ve çekmece raylarına aşağıda gösterilen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti:






Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Bu doğrultuda Malezya menşeli kauçuk ipliğe karşı önlemin sürdürülmesi amacıyla yerli üreticiler veya temsilcilerinin başvuru hakkı bulunuyor. Başvurunun gerekli delillerin eşliğinde olması ve en geç önlemin sona ermesinden üç ay önce Müsteşarlığa arz edilmesi lazım.



Dış Ticaret Müsteşarlığı aynı önleme ilişkin olarak yürütmekte olduğu önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmasında da Mayıs 2008 Perşembe tarih ve 26863 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2008/18 sayılı Tebliğ ile geçici önlem almıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/menteeler-dier-mobilya-donatm-ve.html).

Hiç yorum yok: