13 Haziran 2008 Cuma

AB Yenilenmiş Pazara Erişim Stratejisini Başarılı Buluyor

Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü 4 Haziran 2008 tarihli bir basın açıklamasıyla bir yıl önce başlatılan yenilenmiş Pazara Erişim Stratejisi'nin uygulanmasını değerlendirmek üzere Brüksel'de bir çalıştay için bir araya gelen tarafların Strateji'den memnun olduklarını açıkladı.

Pazara erişim bir ülkenin ihraç ürünlerinin ve yatırımlarının diğer ülke pazarlarına uluslararası ticaret kuralları çerçevesinde sorunsuz bir şekilde ulaşması anlamına geliyor. Pazara erişim politikaları karşı ülkelerin ithal ürünlere karşı kasti olsun olmasın ayrımcı uygulamalarının teşhis ve bertaraf edilmesini hedefliyor.

Avrupa Birliği Pazara Erişim Stratejisi'ni 1996 yılında kabul etmişti. Strateji ticari engellerin kaldırılması için bir çerçeve, pazara erişim koşulları hakkında bilgi temin edilmesi ve bir Pazara Erişim Veritabanı işletilmesini içeriyor. Ticari Engeller Tüzüğü, Dünya Ticaret Örgütü ihtilafların halli mekanizması, genişleme süreci, Doha ticaret müzakereleri, ikili ticari müzakereler ve serbest ticaret anlaşmaları, diplomatik görüşmeler gibi muhtelif ticaret politikası araçları pazara erişim amacıyla eşgüdümlü bir şekilde kullanıyor.

Tarifelerin seviyelerinin düşmesiyle birlikte ticari engellerin şekil değiştirmesi ve pazara erişim konusunun Lizbon/Büyüme ve İstihdam Gündemi çerçevesinde yeni bir önem kazanmasını takiben Avrupa Komisyonu kullandığı yöntemleri gelişmekte olan ülkelere teknik yardım, düzenleyici kurumlar arasında diyalog ve karşılıklı işbirliği aracılığıyla varsıllaştırırken Pazara Erişim Stratejisi'ni de bir değerlendirme ve istişare dönemini takiben yeniledi. Yeni Strateji'nin temel özelliği pazara erişim konularının değerlendirilmesi için Komisyon, Üye Devletler ve iş dünyası arasında ortaklığı temel alması.

Brüksel'de düzenlenen çalıştayda bu yeni yaklaşımın daha etkin olduğu ve bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye, Arjantin ve Japonya gibi önemli pazarlarda bazı engellerin kaldırılmasını sağladığı vurgulandı. Farklı oturumlarda Stratejisi'nin uygulamasının geliştirilmesi için seçenekler üzerinde duruldu.

Hiç yorum yok: