12 Haziran 2008 Perşembe

AB'den Dökme Demir Kapaklar Önleminde Taahhütlere İlişkin Değişiklik

Avrupa Birliği (AB), 12 Haziran 2008 (bugün) tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/L 153/37) yayınlanan 11 Haziran 2008 tarih ve 2008/437/AT sayılı Komisyon Kararı ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli yangım muslukları haricindeki yer veya yeraltı sistemlerini örtmek veya bunlara erişim sağlamak için kullanılan dövülmeye elverişli olmayan dökme demirden kapak ve valflere (İngilizce castings) ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde kabul etmiş olduğu taahhütlerde değişikliğe gitti.

AB Çin menşeli şikayet konusu ürüne ilişkin önlemi Temmuz 2005'te kabul etmişti. Soruşturmada işbirliğine gelen üretici sayısının çok olması nedeniyle örneklem alınmıştı. Örneklemde yer alan ve piyasa ekonomisi statüsü tanınan bir firmaya % 0 oranında vergi ihdas edilmiş, örnekleme alınmayan, işbirliğine gelen ve piyasa ekonomisi statüsü tanınan diğer firmalar da bu orandan faydalanmıştı. Örnekleme alınan diğer firmalara ferdi muamele yapılmış ve kendileri hakkında ferdi vergi oranları saptanmıştı. Örnekleme alınmayan, işbirliğine gelen ve ferdi muamele statüsü tanınan diğer firmalar ise bu firmalara ihdas edilen vergilerin ağırlıklı ortalaması olan % 28,6 oranıyla karşılaşmıştı. Son olarak işbirliğine gelmeyen Çinli firmalara % 47,8'lik bir oranda vergi ihdas edilmişti.

19 Ocak 2006 tarih ve 2006/109/AT sayılı Komisyon Kararı ile bu önleme ilişkin olarak taahhütler kabul edilmişti. Bazı Çinli üreticiler soruşturma esnasında fiyat taahhütünde bulunma niyetlerini beyan etmiş, ancak kendilerine tanınan müddet dahilinde gerekli taahhüt teklifinde bulunmamışlardı. Normal koşullarda taahhütler kesin önlem karara bağlandıktan sonra kabul edilmemekle beraber Konsey konunun ekseriyetle küçük ve orta ölçekli işletmeler olan söz konusu şirketler açısından karmaşıklığını ve kesin karardan önce bir geçici önlem alınmamış olduğunu dikkate alarak taahhütlerin kabul edilmesini uygun görmüştü. Bunu müteakiben Çin Makina ve Elektronik Ürünleri İthalat ve İhracat Ticaret Odası 20 üretici şirket veya üretici şirket grubu ile birlikte bir ortak taahhütte bulunmuştu. Buna göre söz konusu üreticiler önleme tabi ürünü Topluluk'a zararı telafi edecek bir fiyatın (asgari yeniden satış fiyatı) altında satmayacaktı.

2008/437/AT sayılı Karar aracılığıyla ise ortak taahhütün taraflarından biri olan Benito Grubu'nun taahhüt doğrultusunda Avrupa Komisyonu'na gönderdiği raporların incelenmesiyle taahhüte uygun olmayan bazı işlemler tespit edilmesi, bunu takiben Fundició Dúctil Benito'nun tesislerinde yerinde inceleme yapılması ile şirketin 13 işlemde makbuzlarda gösterilen fiyatın düşürülmesinden başka ekonomik işlevi olmayan kredi notları düzenlediği, 39 işlemde ise asgari yeniden satış fiyatının nakit veya eşdeğer bazlı olmasını doğru şekilde temin etmediğinin saptanması sonucunda Benito Grubu'nun müştereken sorumlu olduğu taahhütün ihlal nedeniyle iptaline karar verilmiştir.

Şirketin personelinin bilgisinin eksik olduğu ve Komisyon'un raporlarına ilişkin olarak herhangi bir geri bildirimde bulunmadığı yolundaki itirazları haliyle yerinde görülmemiştir. Orantısallık konusundaki itirazı ise ilgili mevzuatta bu yönde bir hükmün yer almaması nedeniyle kabul edilmemiştir. Yine şirketin yerinde doğrulama esnasında gösterdiği işbirliği ve durumu düzeltmek için aldığı önlemler Komisyon açısından taahhütlerin yerine getirilmemiş olmamasını telafi etmemiştir.

AB Mayıs ayında aynı önlem çerçevesinde bazı Çinli ihracatçılara yeni ihracatçı üretici muamelesi statüsü tanımıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abden-dkme-demir-kapaklar-nleminde.html).

Hiç yorum yok: