10 Haziran 2008 Salı

ABD'den Demir Bağlantı Parçalarında Hızlı Gözden Geçirme

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 6 Haziran 2008 Cuma günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dövülmeye müsait olmayan demir boru bağlantı parçalarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin olarak hızlandırılmış bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütüleceğini belirtti.

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa soru formları ve dinleme toplantısını içermeyen hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Hızlandırılmış soruşturmalarda Komiserler bir karara varmak için eldeki bilgileri kullanıyor. Mevcut soruşturmada Komiserler yerel grubun yanıtlarını yeterli, karşı grubun yanıtlarını ise yetersiz buldu.

Avrupa Birliği de 5 Haziran'da Çin Halk Cumhuriyeti menşeli demir ve çelikten belirli tüp ve boru bağlantı parçalarına ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abden-demir-elik-balant-paralarnda.html).

Hiç yorum yok: