10 Haziran 2008 Salı

DTÖ Genel Sekreteri Lamy: "Müzakerelerde Hakikat Anı Geliyor"


Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Sekreteri Pascal Lamy 5 Haziran 2008 Perşembe günü Paris'te bir araya gelen OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda başarılı bir konuşma yaparak Doha Kalkınma Gündemi, bir başka deyişle çoktaraflı ticaret müzakerelerinin Doha Raundu'nun mevcut durumu hakkında görüş ve beklentilerini dile getirdi.

Lamy'nin vurguladığı ilk husus uzun süredir devam etmekte olan müzakereleri etkileyen koşullarda geçen yıla göre pek farkedilmese de üç önemli değişikliğin meydana geldiği idi. Lamy bunları küresel ekonomik durum ve güven seviyelerinin bozulması, petrol dahil emtia fiyatlarının artması ve müzakerelerin teknik açıdan olgunlaşması olarak sıraladı. İlk iki gelişme istikrarlı ve kurallara bağlı bir dünya ticaret sisteminin elzem hale gelmesine, üçüncüsü ise Doha Raundu'nun tamamlanabilmesi için gerekli altyapının sağlanmasına imkan tanıdığı için önem taşımaktaydı.

Müzakerecilerin 9 Haziran'da yoğun görüşmelere başlayacağını hatırlatan Lamy Doha Raundu'na ilişkin dört basitleştirmeye de dikkat çekti. Bunların birincisi Raund'un gelişmiş ülkelerin tarım, gelişmekte olan ülkelerin sanayi ürünleri konusunda taviz vermesiyle sınırlı olmadığı, her ülkenin her ürün grubunda taviz vermesinin beklediği. İkincisi Raund'un bir Kuzey-Güney müzakeresi olmadığı, aslında Kuzey-Kuzey ve Güney-Güney açısından da önemli tartışmaların yaşandığı. Üçüncüsü ortaya konulan esnekliklerin sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelere de yönelik olduğu. Gelişmekte olan ülkelerin taviz verilmesi talep edilen alan olan tarımda tarımsal sübvansiyonlar ve tarifeler açısından esneklikler üzerinde çalışmalar var. Genel Sekreter'in değindiği dördüncü ve sonuncu basitleştirme ise yaklaşık 20 konuda müzakere yapılan Raund'un tarımsal ve sınai modalitelerle sınırlı olarak algılanması. Bu çerçevede anti-damping kuralları ve balıkçılık sübvansiyonlarına değinen Lamy müzakerelerde hakikat anının geldiği de belirtiyor.

Lamy'in konuşmasına hakim olan hava gerçekçilik veya temkinli iyimserlik olarak algılanabilir. Zaten Doha'nın mevcut durumu daha fazlasını da mümkün kılmıyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-genel-sekreteri-avrupa.html).


Hiç yorum yok: