1 Haziran 2008 Pazar

DTÖ Genel Sekreteri Avrupa Parlamentosu'na Konuştu


1999-2004 yılları arasında Prodi Komisyonu'nda Ticaretten Sorumlu Komiser olarak görev yapmış bulunan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Sekreteri Pascal Lamy 29 Mayıs 2008 tarihinde Avrupa Parlamentosu Uluslararası Ticaret Komitesi'nde bir konuşma yaptı. Lamy Komite üyelerine Avrupa Birliği'nin Doha Kalkınma Gündemi, bir başka deyişle çoktaraflı ticaret müzakerelerinin Doha Raundu'nun tamamlanması büyük çıkarı olduğunu belirtti. Genel Sekreter düyanın mevcut ekonomik sorunlarının korumacılıkla değil, kısmen de olsa DTÖ aracılığıyla çözülebileceğini belirtti ve Avrupa Parlamentosu'ndan Haziran ayı sonunda raundun tamamlanmasına yönelik önemli bir adım olan tarımsal ve sınai ürünlere ilişkin modalitelere son halini vermek üzere bir bakanlar konferansının toplanmasını umut ettiğini dile getirdi.


Son aylarda Doha Raundu'nun tıkanmışlığını aşmaya yönelik yeni çabaların sergilenmesi ve umutların yeşermesine rağmen Doha'nın bugüne kadar gelmiş geçmiş en uzun süren çoktaraflı ticaret müzakeresi olduğu ve başarıyla tamamlanması durumunda bile daha ilerisi için fazla umut vermediği bir gerçek. Doha'yı başarıya eriştirecek formül Amerika Birleşik Devletleri'nin tarımsal sübvansiyonlar, Avrupa Birliği'nin tarımda pazara erişim ve gelişmekte olan ülkelerin tarımsal olmayan ürünlerde pazara erişim konusunda vereceği tavizlerin uyumluluğuna bağlı. Ancak bu hiç de kolay bir iş değil.


Ticaret Müzakereleri Komitesi'nin Kurallar Müzakere Grubu tarafından yürütülmekte olan anti-damping ile sübvansiyonlar ve telafi edici önlemlere ilişkin görüşmeler de ön planda olmamakla beraber benzer zorluklarla karşı karşıya (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dtden-damping-ve-sbvansiyon.html).

Hiç yorum yok: