1 Haziran 2008 Pazar

DTÖ'den Damping ve Sübvansiyon Müzakerelerine İlişkin Çalışma Belgesi



Doha Kalkınma Gündemi, bir başka deyişle çoktaraflı ticaret müzakerelerinin Doha raundu çerçevesinde anti-damping ile sübvansiyonlar ve telafi edici önlemlere ilişkin görüşmeler Ticaret Müzakereleri Komitesi'nin Kurallar Müzakere Grubu tarafından yürütülüyor. Tekil Girişimin (Single Undertaking) diğer alanları gibi kurallara ilişkin müzakerelerde de henüz ciddi bir ilerlemeden bahsetmek mümkün değil.

Müzakere Grubu başkanı Uruguaylı Büyükelçi Guillermo Valles Galmés müzakerelerde ilerleme kaydetmek amacıyla 30 Kasım 2007 tarihinde konuyla ilgili bir taslak metin yayınlamıştı. Daha önce DTÖ tarafından özel olarak düzenlenmeyen balıkçılık sübvansiyonları konusunu da ele alan metin bundan sonraki müzakerelere temel teşkil etmesi amacıyla hazırlanmıştı.

Galmés 28 Mayıs 2008 tarihinde de bir çalışma belgesi yayınladı. Belge bir kapak notu ile sırasıyla damping, yatay sübvansiyonlar ve balıkçılık sübvansiyonlarına ilişkin üç ekten oluşuyor. Kapak notunda taslak metin üzerinde Kasım ayından beri yoğun görüşmeler yapıldığını, metinlerin ilk okumasının tamamlandığı ve delegasyonlar tarafından daha önce dile getirilen, ancak taslağa eklenmeyen bazı hususlara yer verilmesinin kararlaştırıldığı belirtiliyor. Ancak tarafların belgenin eklerinde özetlenen konuyla ilgili yaklaşımları arasında hala ciddi farklılıklar olduğu ve yeni metinlerin hazırlanmasının henüz mümkün bulunmadığı belirtiliyor.

Hiç yorum yok: