4 Haziran 2008 Çarşamba

DTÖ İhtilafların Halli Organı 2 Haziran'da Toplandı



Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İhtilafların Halli Mutabakatı doğrultusunda taraf ülkeler arasındaki DTÖ kurallarına dair anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin çalışmalardan sorumlu olan İhtilafların Halli Organı 2 Haziran'da toplandı.

Toplantıda iki ihtilaf ele alındı. Ekvator ile Avrupa Toplulukları'nın ortak talebi üzerine DS27 sayılı "Avrupa Toplulukları - Muzların ithalatı, satışı ve dağıtımı rejimi: Ekvator tarafından İHM Madde 21.5'e ikinci başvuru" ihtilafında uyum paneli raporunun kabulü 29 Ağustos 2008'e ertelendi. Böylelikle taraflara konuyu kendi aralarında müzakere etmeleri için daha çok zaman tanınmış oldu. Muz ihtilafının temelinde Avrupa Birliği'nin AKP ülkelerine tercihli davranın muz ortak piyasa düzeninin içerdiği hükümlerin ayrımcılık yaratması yatıyor.

Ele alınan ikinci vaka Amerika Birleşik Devletleri'nden şikayet edilen taraf olduğu sıfırlama ihtilaflarından bir tanesiydi: DS344 sayılı "Birleşik Devletler - Meksika'dan Paslanmaz Çeliğe ilişkin Nihai Anti-Damping Önlemleri". Birleşik Devletler kısa bir süre önce bu ihtilafta temyiz sürecini kaybetmiş (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/dtden-sfrlama-ihtilafnda-temyiz.html), İhtilafların Halli Organı da panel ve Temyiz Organı raporlarını 20 Mayıs tarihli toplantısında kabul etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-sfrlama-ihtilafna-noktay-koydu.html). Bu toplantıda sıfırlama uygulamasını savunmaya devam eden Amerika Birleşik Devletleri 2 Haziran toplantısında Organ'ın kararlarına makul bir süre içerisinde uyum göstereceğini dile getirdi. Meksika da bu gelişmeden memnuniyetini ifade etti.

İhtilafların Halli Organı'nın bir sonraki toplantısı 24 Haziran'da.

Hiç yorum yok: