4 Haziran 2008 Çarşamba

AB'den Sitrik Asite Geçici Önlem

Avrupa Birliği (AB) 3 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2007/L 143/13) yayınlanan 2 Haziran 2008 tarih ve (AT) 488/2008 sayılı Komisyon Tüzüğü aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli belirli sitrik asitlere geçici olarak dampinge karşı vergi ihdas etti.

Soruşturma Avrupa Kimya Sanayisi Konseyi, kısa adıyla CEFIC tarafından 23 Temmuz 2007'de yapılan başvuru üzerine 4 Eylül 2007'de başlatılmıştı. Soruşturma dönemi olarak 1 Temmuz 2006 ila 30 Haziran 2007 belirlenmişti.

Örneklem yönteminin kullanıldığı soruşturmada iki Çinli firmaya piyasa ekonomisi muamelesi tanınmış. Tespit edilen geçici damping marjları % 19,6 ila % 60,1 arasında değişiyor. Dampingli ithalatın Topluluk piyasasında % 17,42'lik bir fiyat kırmasına neden olduğu saptanmış.

Topluluk üreticilerinin birçok ekonomik göstergesinde olumlu gelişmeler var. Buna karşılık piyasa payı soruşturma döneminde % 9 azalmış ve karlılıkla ilgili göstergeler ciddi şekilde bozulmuş. Komisyon bu nedenle zararın varlığına hükmetmiş. Üçüncü ülkelerden ithalat, AB şeker ortak piyasa düzeninin reformu, enerji fiyatlarının gösterdiği artış, kartel iddiaları ve döviz kuru dalgalanmaları dikkate alınmakla beraber bunlardan hiçbirinin damping ile zarar arasındaki nedenselliği ortadan kaldırmadığı da değerlendirilince geçici vergilerin yolu açılmış.

Geçici vergiler damping marjı asgari seviyede olan DSM Sitrik Asit için % 13,2 oranında iken diğer firmalar için % 38,8 ila % 49,3 arasında değişiyor. Önleme tabi ürünler bu oranlarda bir teminatın yatırılması ile serbest dolaşıma girebilecek. Vergiler nihai karar sonrasında kesinleşecek.

Hali hazırda Amerika Birleşik Devletleri de Kanada menşeli sitrik asit ve bazı sitrat tuzların (sodyum sitrat ve potasyum sitrat) dampingli olduğu iddia edilen ithalatları ve aynı ürünlerin Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlarının dampingli ve sübvansiyonlu olduğu iddia edilen ithalatlarına ilişkin soruşturmalar yürütüyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-sitrik-asit-ve-baz-tuzlarda-n.html).

Hiç yorum yok: