4 Haziran 2008 Çarşamba

ABD'den Filmaşin Gözden Geçirmesinde Saptama



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 3 Haziran 2008 Salı günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Brezilya menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan telafi edici önlemin ve Brezilya, Endonezya, Meksika, Moldova, Trinidad ve Tobago ve Ukrayna menşeli olanlara ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olacağını saptadığını açıkladı.


Ancak Komisyon Kanada menşeli filmaşine ilişkin dampinge karşı önlemin devam ettirilmesini gerekli görmedi. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi geçtiğimiz günlerde bu önlemde NAFTA ihtilafların halli mekanizması dahilinde varılan mutabakat doğrultusunda değişikliğe gitmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-filmain-nleminde-nafta.html).


Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.


Hiç yorum yok: