4 Haziran 2008 Çarşamba

AB'den Monosodyum Glutamata Geçici Önlem

Avrupa Birliği (AB) 4 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nden (2008/L 144/14) yayınlanan 3 Haziran 2008 tarih ve (AT) 492/2008 sayılı Komisyon Tüzüğü aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli monosodyum glutamata geçici olarak dampinge karşı vergi ihdas etti. Kısaltması olan MSG, Vetsin ve E621 olarak da bilinen monosodyum glutamat bir çok gıda ürününde aromayı artırmak için kullanılan bir katkı maddesi. Yemeklerden aldığımız tadı arttırmakla beraber kanser riskini de yükseltiyor. Kişisel bakım ürünlerinin de imalatında kullanılıyor ayrıca.

Soruşturma şikayet konusu ürünü Topluluk'taki tek üreticisi olan Ajinomoto Foods Europe SAS isimli şirket tarafından 23 Temmuz 2007'de yapılan başvuru üzerine 5 Eylül 2007'de başlatılmıştı. Soruşturma dönemi olarak 1 Temmuz 2006 ila 30 Haziran 2007 belirlenmişti.

Çin'de mukim bulunan üç monosodyum glutamat üreticisi soruşturmaya katılmış. Ancak üreticilerden bir tanesinin tesislerinden gerçekleştirilen doğrulama esnasında belgelerde tahrifat yaptığı tespit edilince bu üreticiye ilişkin olarak eldeki bilgilerin kullanılmasına karar verilmiş. Diğer iki üreticinin ise piyasa ekonomisi muamelesi talepleri kabul edilmemiş. Avrupa Komisyonu soruşturmada piyasa ekonomisi uygulayan emsal ülke olarak Tayland'ı seçmiş. İnceleme sonucunda tespit edilen geçici damping marjları Hebei Meihua MSG Group Co., Ltd. ve Tongliao Meihua Bio-Tech Co., Ltd. için % 33,8, Fujian Province Jianyang Wuyi MSG Co., Ltd. için % 36,5, ülke geneli için ise % 39,7.

Soruşturma döneminde Çinli üreticilerin AB'ye ithalatları ve AB'deki pazar payları 2005 yılına göre yedi kattan daha fazla artış gösterirken Topluluk üreticisinin bazı ekonomik göstergelerinde hafif, finansal göstergelerde ise ağır bozulmalar görülmüş. Komisyon bu nedenle zararın varlığına hükmetmiş. Üçüncü ülkelerden ithalat, talepte görülen gelişmeler, döviz kuru dalgalanmaları, AB şeker ortak piyasa düzeninin reformu ve ham madde farklılıklarının incelenmesi damping ile zarar arasındaki nedenselliği ortadan kaldırmaya yeterli olmamış. Komisyon Topluluk üreticisinin ihracat performansının düşük olmasının zarar etmesine yol açtığı ve kendisinin gerçekleştirdiği ithalatlara ilişkin iddiaları da soruşturma döneminde görülen gelişmelere dayanarak reddetmiş.

Daha düşük vergi oranı kuralı doğrultusunda Çinli şirketlere yönelik geçici vergiler damping marjlarının seviyesinde belirlenmiş durumda. Önleme tabi ürünler bu oranlarda bir teminatın yatırılması ile serbest dolaşıma girebilecek. Vergiler nihai karar sonrasında kesinleşecek.

Hiç yorum yok: