3 Haziran 2008 Salı

ABD'den Türkiye Menşeli Demir Çelik Tüp ve Borularda Dampinge Karşı Vergi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Türkiye menşeli kesiti dikdörtgen veya kare şeklinde olan demir çelikten tüp ve boruların ithalatlarının dampingli olduğu ve yerli sanayiye zarar verdiğinin saptandığı dampinge karşı soruşturma neticesinde söz konusu ürünlere ilişkin olarak dampinge karşı vergi ihdas edilmesine yönelik talimatını verdi. Konuyla ilgili duyuru 30 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (105)'te yayınlandı. Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai zarar saptamasıyla (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abdden-trkiye-meneli-demir-elik-tp-ve.html) ilgili duyuru da Federal Sicil'in aynı sayısında yayınlandı.

Böylelikle soruşturma sonucunda Güven Boru Profil, MMZ Onur Boru Profil, Anadolu Boru, Ayata Metal, Göktaş Tüp/Göktaş Boru, Kalibre Boyu Sanayi ve Ticaret, Kerim Çelik Mamulleri İmalat ve Ticaret, Özgür Boru, Özmak Makina ve Elektrik Sanayi, Seamless Çelik Tüp ve Boru (Celbor), Ümran Çelik Boru ve Yusan Sanayi'ye % 41,71, Türkiye'de mukim diğer üreticiler olan Borusan Mannesmann Boru, Erbosan Erciyes Boru Sanayii ve Ticaret, Noksel Çelik Boru, Özborsan Boru Sanayi ve Ticaret, Özdemir Boru Sanayi ve Ticaret, Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi, Yücel Boru ve Profil Endüstrisi ile diğer olası tüm üreticilere % 27,04 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilmiş oldu. Önlem Birleşik Devletler Gümrükler ve Sınır Koruma ajansı tarafından uygulanacak.

Soruşturma döneminde ABD'ye ihracatı olmayan Türk üreticilerin yeni ihracatçı gözden geçirmesi, önleme tabi üreticilerin ise bir yıllık süreyi takiben idari gözden geçirmelerden faydalanma hakkı bulunuyor.

Hiç yorum yok: