4 Haziran 2008 Çarşamba

ABD Ticaret Temsilcisi Teknoloji Ürünlerinde AB'den Şikayetçi



Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliği 28 Mayıs 2008 günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Avrupa Birliği (AB) ile Birlik'in belirli teknoloji ürünlerine uyguladığı tarifelere ilişkin olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ihtilafların halli mekanizması dahilinde istişarelerde bulunmayı talep ettiğini açıkladı. Japonya da ABD ile birlikte istişare talebinde bulundu.


Birleşik Devletler Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Susan C. Schwab konuyla ilgili olarak AB'nin çoklutaraflı bir DTÖ düzenlemesi olan Enformasyon Teknolojisi Anlaşması kapsamında gümrük resminden muaf olması gereken bazı ürünlere son zamanlarda aldığı önlemler aracılığıyla tarife uyguladığını ve bunun inovasyonu engellendiğini dile getirdi. Söz konusu ürünler internete erişim sağlayan kablo ve uydu kutuları, düz ekranlı bilgisayar monitörleri ve başka işlevleri de olan bazı yazıcılar. ABD bu konuyu Enformasyon Teknolojisi Anlaşması Komitesi kapsamında daha önce birkaç kez dile getirmiş olmakla beraber bir ilerleme sağlanamamasından dolayı ihtilafların halli mekanizmasına başvurduğunu belirtiyor.


Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü ABD'ye aynı gün bir başka basın açıklamasıyla yanıt vererek iddiaları kesinlikle reddettiğini belirtti. AB'ye göre 1996'da akdedilen Enformasyon Teknolojisi Anlaşması teknolojik gelişmelerin dikkate alınmasını sağlayan bir hüküm içeriyor. ABD'nin bu hüküm altında müzakerelerde bulunmaktansa ihtilafların halli mekanizmasına başvurmayı yeğlemesi ise şüpheli bir davranış. Komisyon teknolojik gelişmelerin gümrük sınıflandırlamalarının esnetilmesi aracılığıyla değil, Anlaşma kapsamında görüşmeler vasıtasıyla çözülmesi gerektiğine inanıyor.


ABD'nin niye AB'nin önerdiği yönteme başvurmak istemediği açık. Zira Anlaşma'ya taraf 71 ülke var. Hepsinin masaya çağrılması ve hangi yeni ürünlerin Anlaşma kapsamında ele alınması gerektiği üzerinde mutabakata varması çok zor. Öte yandan ihtilafların halli mekanizması ile elde edilecek olumlu bir sonuç bir emsal yaratarak diğer 69 ülkeye karşı öne sürülebilir.

Bu ihtilaf aslında ticari savunma araçlarına ilişkin değil. Ancak hükümetlerin ticari politikaları sadece DTÖ kurallarına uyumlu eylemlerden oluşmuyor. ABD ve Japonya'nın şikayetlerinin haklı olması AB'nin şartlardan faydalanarak ticari savunma araçlarının yerine uygulaması daha kolay, etkileri ise mutlak olan gümrük önlemlerini tercih ettiği anlamına gelir.

Hiç yorum yok: