3 Haziran 2008 Salı

ABD'den Fren Rotorlarında Çelişkili Kararlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 29 Mayıs 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli fren rotorlarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olmayacağına kanaat getirdiğini açıklarken Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi de 30 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil'de aynı önlem dahilinde Longkou Zhongkai Automobile Parts Co., Ltd. isimli şirkete ilişkin olarak bir yeni ihracatçı gözden geçirmesi başlattığını duyurdu. Oysa Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun almış olduğu karar dampinge karşı önlemin yürürlükten kaldırılması anlamına geliyor.

Yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturması Longkou Zhongkai şirketi tarafından 31 Mart 2008 tarihinde yapılan başvuru üzerine 22 Mayıs'ta alınan bir kararla başlatılmış. Nitekim aynı önleme ilişkin olarak başka yeni ihracatçı gözden geçirmeleri de var. Başvuru tarihinde nihai gözden geçirme soruşturmasının nasıl tamamlanacağı belli olmadığından Çinli şirketler gereksiz bir işlem yapmış değil. Ancak Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun açıklamasını bekleyebilirdi. Böylelikle yeni ihracatçı soruşturması başlatılmayabilirdi. Şimdi Federal Sicil'de bir de soruşturmanın iptal edildiğine ilişkin duyuru yayınlanması gerekecek.

Daha iyi düzenleme ilkeleri doğrultusunda bu tür gereksiz uygulamalardan kaçınılması için yeri geldiğinde mevzuatta değişiklikler yapılması gerekiyor.

Hiç yorum yok: