3 Haziran 2008 Salı

ABD'den Standart Borularda Nihai Saptama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 30 Mayıs 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli standart borulara ilişkin olarak sürdürülmekte bulunan dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalarda nihai saptamalarını ilan etti. Standart pompalama ve ısıtma sistemleri, klima üniteleri ve fıskiyelerde borular su, buhar, doğal gaz, have ve diğer sıvılar ile gazlasın taşınması amacıyla kullanılıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın nihai saptamasına göre Çinli ihracatçılar standart boruları ABD'ye normal fiyatın altında satmış ve bu satışlara ilişkin olarak hakkında önlem alınabilir sübvansiyonlara hak kazanmış durumda. Sonuç olarak soruşturmalarda işbirliğine son veren Shuangjie Grubu ile Jiangsu Yulong Steel Pipe Co. isimli teşebbüslere eldeki bilgiler dikkate alınarak % 85,55, 31 diğer şirkete % 69,20 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilmesine karar verilmiş durumda. Diğer tüm ihracatçılar için % 85,55'lik oran geçerli olacak. Ayrıca Weifang East Steel Pipe Co.'ya % 29,57, Kingland Grubu'na % 44,86'a, yine işbirliğine son veren Shuangjie Grubu'na % 615,92 ve geri kalan tüö üreticilere % 37,22 oranında telafi edici vergi uygulanması öngörülüyor.

Soruşturmalar Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 14 Temmuz civarında nihai zarar saptamasını yapmasıyla devam edecek. Komisyon Çin'den yapılan ithalatların yerli üreticilere maddi zarar verdiği veya bu tehdidi doğurduğuna hükmederse Ticaret Bakanlığı dampinge karşı vergi ve telafi edici vergi uygulanması talimatını verecek. Aksi taktirde soruşturmalar önlem alınmaksızın sonlandırılacak.

ABD'de anti-damping soruşturmalarında damping Ticaret Bakanlığı, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Hiç yorum yok: