4 Haziran 2008 Çarşamba

DTÖ Müzakereleri Bildiğiniz Gibi!



Doha Kalkınma Gündemi, bir başka deyişle çoktaraflı ticaret müzakerelerinin Doha raunduna ilişkin olarak son zamanlarda beliren olumlu işaretler meyve vermekten uzak gözüküyor.

Tarımsal Olmayan Ürünlerde Pazara Erişim Müzakere Grubu'nun Başkanı Don Stephenson 2 Haziran 2008 günü Dünya Ticaret Örgütü üyelerini bir araya getiren bir toplantıda sonuç vermeyen bir haftalık bir istişare sürecini takiben müzakereleri tarafların konumları bir parça yakınlaşana kadar askıya almaya karar verdiğini açıkladı.

Tarım müzakerelerinde ise durum daha iyiydi. Tarım Komitesi'nin 3 Haziran'da düzenlenen "enformel açık uçlu özel toplantısı" ertesinde Müzakere Grubu Başkanı Crawford Falconer artan bir ilerleme sağlandığını dile getirdi ve delegasyonların teknik konuları ele almalarına fırsat vermek için görüşmelere 9 Haziran'a kadar ara verdi.

Tarım müzakerelerindeki ilerlemenin tarım ve tarımsal olmayan ürünlere ilişkin düzenlemelerin beraber ele alınacağı siyasal görüşmeleri kolaylaştıracağı düşünülüyor. Ancak Doha'yı başarıya eriştirecek formülü (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-genel-sekreteri-avrupa.html) elde etmek hiç de kolay değil.

Bu çerçevede ticari savunma araçlarına ilişkin müzakereler ön planda olmamakla hiç de sorunsuz sayılmaz (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dtden-damping-ve-sbvansiyon.html).

Hiç yorum yok: