3 Haziran 2008 Salı

Guardian: AB Biyoyakıtlarda ABD'ye Savaş Açacak

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'da 26 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanan habere göre Avrupa Komisyonu biyoyakıtlar konusunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile muhtemel bir ticari savaşı başlatmaya hazırlanıyor (http://www.guardian.co.uk/environment/2008/may/26/biofuels.energy). Komisyon'un Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson'ın ABD'nin biyoyakıtlara verdiği ve Avrupa Birliği (AB) firmalarını zor duruma sokan, hatta bazılarının tesislerini kapatmasına neden olan sübvansiyonlara karşı harekete geçtiği belirtiliyor.

Guardian'a göre Avrupa Biyodizel Kurulu'nun Nisan ayı sonunda arz etmiş olduğu şikayet doğrultusunda konuyla ilgili anti-damping soruşturması başlatılacak. Ancak haberde sorunun kaynağının ABD'nin verdiği biyodizel sübvansiyonları olarak gösterilmesi Guardian gibi bir gazetenin bile anti-damping ile anti-sübvansiyonu karıştırdığını gösteriyor.

İşin aslı şöyle: Avrupa Biyodizel Kurulu 25 Nisan'da hem dampinge hem de sübvansiyona karşı önlem açılması için başvuru yapmış durumda (http://www.ebb-eu.org/EBBpressreleases/EBB%20lauch%20complaint%20to%20Commission%20on%20B99.pdf).

ABD 2004 yılında kabul edilen federal düzenlemeler doğrultusunda biyodizellere küçük bir miktarda madeni yağ eklenerek tonda 300 Amerikan Doları'na ulaşan tutarda sübvansiyon almak mümkün. B99 olarak adlandırılan karışımda azami tutarda sübvansiyon talep edilebiliyor. Böylelikle Amerikalı üreticiler fazladan B99 üreterek bunu AB'ye ihraç ediyor. İhraç edilen ürünler AB'de de sübvansiyonlara hak kazanıyor. Yetmediği gibi bazı Avrupalı tüccarlar önce ABD'ye saf biyodizel ihraç edip bunu bir parça madeni yağla karıştırarak sübvansiyonu aldıktan sonra ürünü geri ithal ediyor. Avrupa biyodizel sanayisi bu uygulamalar karşısında ciddi şekilde sıkıntıya düşmüş durumda.

Tabi Amerikalıların da şikayetleri yok değil. Birleşik Devletler Ulusal Biyodizel Kurulu AB biyodizel standartlarının ayrımcılık yaratarak Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini dile getiriyor ve gerekirse bir karşı başvuruda bulunacaklarını söylüyor. Alın size ticaret savaşı!

Hiç yorum yok: