21 Mayıs 2008 Çarşamba

ABD'den Filmaşin Önleminde NAFTA Mutabakatına Uyum



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Kanada menşeli karbon ve bazı alaşımlı çelik filmaşinlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) ihtilafların halli mekanizması dahilinde varılan mutabakat doğrultusunda değişikliğe gitti. Konuyla ilgili duyuru 21 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (99)'da yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.


ABD Ticaret Bakanlığı söz konusu önlemin ikinci idari gözden geçirmesine ilişkin kararı 24 Ocak 2006 tarihinde yayınlanmıştı. Kanada'da mukim Mittal Canada, Inc. firması bu kararın muhtelif hususlarına NAFTA ihtilafların halli mekanizması dahilinde bir çiftuluslu panel vasıtasıyla itiraz etmiş, 28 Kasım 2007 tarihinde panel ABD aleyhine karar vermişti. Bunu müteakiben ABD Ticaret Bakanlığı, Mittal ve ABD'li firmalar Gerdau Ameristeel U.S., Inc. ile Keystone Consolidated Industries, Inc. 17 Nisan 2008 tarihinde konuyla ilgili bir mutabakata vardı ve ihtilaf süreci 29 Nisan 2008 itibariyle sonlandırıldı.


Ticaret Bakanlığı varılan uzlaşma doğrultusunda Mittal'a uygulanan damping karşı vergide değişikliğe giderek oranını ad valorem olarak % 3,86'ya çekti. Karar geçmişe yönelik olarak da uygulanacak.

NAFTA ihtilafların halli mekanizması için bakınız: http://antidamping.blogspot.com/2008/06/nafta-ihtilaflarn-halli-mekanizmas.html.

Hiç yorum yok: