22 Mayıs 2008 Perşembe

ABD Katı Üre Önleminde Gözden Geçirmeleri Tamamladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Rusya Federasyonu menşeli, nitrojen içeriği yüksek bir gübre olan katı üreye ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürütmekte olduğu yeni ihracatçı gözden geçirmesi ve idari gözden geçirmeyi tamamladı. Konuyla ilgili duyuru 22 Mayıs 2008 tarihli Federal Sicil 73 (100)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.

ABD söz konusu ürüne ilişkin önlemi ilk olarak 1987 yılının Temmuz ayında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne yönelik olarak karara bağlamıştı. Sovyetler'in yıkılmasını müteakiben önlem bağımsızlığı kazanan 15 ülkeye ilişkin olarak aynı damping marjı üzerinden ayrı ayrı uygulanmaya başlanmıştı. Dampinge karşı önlem nihai gözden geçirme soruşturmalarıyla günümüze kadar yürürlükte kalmış durumda.

ABD Ticaret Bakanlığı MCC EuroChem firmasının 25 Ocak 2007 tarihinde yaptığı başvuru üzerine 27 Şubat 2007 tarihinde bir yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturması başlatmıştı. Yeni ihracatçı gözden geçirme soruşturmaları soruşturma döneminde önleme tabi ürünü ihraç etmemiş olan üretici veya ihracatçılar için damping marjı (telafi edici önlemler durumunda sübvansiyon miktarı) tespit edilmesi amacıyla yürütülüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından aynı önleme ilişkin olarak 20 Ağustos 2007 tarihinde de bir idari gözden geçirme başlatıldı.

Soruşturma ilginç bir tartışmaya neden oldu. EuroChem'in talebi karşısında Yerli Nitrojen Üreticileri Geçici Komitesi adına verilen dilekçede bu firmanın bir yeni ihracatçı sayılamayacağı, zira sahip olduğu tesislerin orijinal soruşturma döneminde de varolup hakkında önlem alınan teşebbüse ait bulunduğu iddia edildi. Ancak Bakanlık Sovyetler Birliği'nin ve o dönemde varolan kamu tekelinin artık mevcut bulunmaması nedeniyle bu iddiayı yerinde görmedi.

EuroChem'in yeni ihracatçı sayılmak için gerekli diğer koşulları karşıladığının anlaşılması üzerine bu firma için damping marjı hesaplandı ve % 0 olarak tespit edildi. Ön saptamalar 26 Aralık 2007 tarihinde yayınlandı. Bu tarihten sonra soruşturmada ön saptamayı değiştirecek bir gelişme kaydedilmediğinden saptamalar bugün itibariyle kesinlik kazandı. İdari gözden geçirmenin ise sadece aynı firmayı kapsadığının anlaşılması nedeniyle bu soruşturma iptal edildi.

Hiç yorum yok: