7 Mayıs 2008 Çarşamba

DTÖ'den "Sıfırlama" İhtilafında Temyiz

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Temyiz Organı, DS344 sayılı "Birleşik Devletler - Meksika'dan Paslanmaz Çeliğe ilişkin Nihai Anti-Damping Önlemleri" ihtilafında karara vardı. Temyiz Organı 30 Nisan 2008 tarihli raporunda konuyla ilgili panel raporunu kısmen geriye çevirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) GATT ve Anti-Damping Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerine aykırı davrandığı sonucuna varan Temyiz Organı, İhtilafların Halli Organı'ndan ABD'nin ihtilaf konusu önlemi yükümlülüklerine uygun hale getirmesini talep etmesini uygun gördü.


Meksika 26 Mayıs 2006'da ABD'ye 1999-2004 döneminde gerçekleştirdiği sac ve kütük şeklinde paslanmaz çelik ithalatlarına dair nihai anti-damping saptamalarında temel alınan bazı kanun, düzenleme, uygulama ve yöntemlerin dünya ticaret hukukuna aykırı olduğu iddiasıyla bu ülke ile istişarelerde bulunmayı talep etmişti. İhtilafın temelinde ABD'nin kullandığı bazı karmaşık yöntemlerin negatif damping marjlarını sıfıra çekmesi yattığından "sıfırlama" ihtilafı olarak bu vakada taraflar kendi aralarında bir çözüm bulamadığından DTÖ'nün ihtilafların halli mekanizması doğrultusunda konuyu incelemek üzere bağımsız uzmanlardan bir panel teşkil edilmişti. 20 Aralık 2007'de yayınlanan ve ABD lehine olan panel raporu Meksika tarafından temyize götürülmüştü.


ABD'nin "sıfırlama" konusunda Japonya ve Avrupa Birliği ile devam eden başka ihtilafları da bulunuyor. "Sıfırlama" yönteminin anti-damping soruşturmalarında yerli üreticilerin çıkarlarını kayırmakta kullanılan başlıca saptırmalardan bir tanesi olduğu değerlendiriliyor.

Hiç yorum yok: