4 Mayıs 2008 Pazar

ABD'den Polietilen Tereftalatta Ön Damping Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Uluslararası Ticaret İdaresi polietilen tereftalat film, tabaka ve şeritlere ilişkin olarak yürütülen dampinge karşı soruşturmada ön saptamalarını yaptı. Bakanlık tarafından 28 Nisan 2008 tarihinde yayınlanan bilgi notuna göre Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeli ithalatların dampingli olduğu tespit edilmiş durumda. Damping marjları sırasıyla % 28,72 ila 44,36, % 46,82 ila 76,72 ve % 2.45 oranlarında. Soruşturmanın kapsadığı diğer ülke olan Tayland'taki üretici/ihracatçıların ise normal değerin altında fiyatla satış yapmadığına karar verildi.


Ticaret Bakanlığı ön saptamalar doğrultusunda Birleşik Devletler Gümrük ve Sınır Koruma ajansının Brezilya, Çin ve BAE menşeli ithalatlardan tespit edilen oranlar üzerinden nakit veya tahvil bazlı bir teminat alacak.


18 Ekim 2007'de başlatılan soruşturma normal koşullar altında Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 23 Ağustos 2008'de nihai saptamada bulunmasıyla tamamlanacak.


Türkiye de Hindistan menşeli polietilen tereftalat filmlere ilişkin olarak geçtiğimiz Şubat ayında bir sübvansiyon soruşturması açmıştı. Bu soruşturmanın özelliği dünyada en çok dampinge karşı önlem alan ülkelerden biri olan Türkiye'nin açtığı ilk sübvansiyon soruşturması olması.

Hiç yorum yok: