7 Mayıs 2008 Çarşamba

ABD'den Türkiye Menşeli İnşaat Demirine Gözden Geçirme



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu 6 Mayıs 2008 Salı günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Türkiye menşeli belirli inşaat demirlerine (İngilizce steel concrete reinforcing bar) karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önleme ilişkin olarak tam bir nihai gözden geçirme soruşturması yürütüleceğini belirtti.


Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Türkiye menşeli inşaat demirine karşı yürürlükte bulunan önlem 1997 yılında getirilmiş, 2002 yılında başlatılan ilk gözden geçirme soruşturmasında Türk üreticilerin % 9,84 ila 41,80 oranında dampinge devam edeceği yönünde yapılan tespit sonucunda 2003 yılında uzatılmıştı.

ABD anti-damping mevzuatı Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai gözden geçirme soruşturmaları açıldıktan sonra gelen ilk yanıtları değerlendirerek, soruşturmanın açılmasını takip eden 95 günlük bir süre içerisinde tam bir soruşturma mı yoksa hızlandırılmış bir soruşturma mı yürütüleceğine karar vermesini hükme bağlıyor. Tam soruşturmalarda prosedür eksiksiz olarak uygulanıyor: İthalatçı ve üretici/ihracatçılara soru formları gönderiliyor ve kamuya açık bir dinleme toplantısı düzenleniyor. Uluslararası Ticaret Komisyonu hem yerli hem de Türkiyeli tarafların soruşturmaya katılım düzeyini tam bir soruşturma yürütülmesi için yeterli bulmuş durumda.

Hiç yorum yok: