7 Mayıs 2008 Çarşamba

AB'den Pamuklu Nevresim Önleminde Değişiklik

Avrupa Birliği, 6 Mayıs 2008 tarih ve L 118 sayılı Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan 29 Nisan 2008 tarih ve (AT) 396/2008 sayılı Konsey Tüzüğü ile Pakistan menşeli pamuklu nevresimlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemde değişikliğe gitti ve bazı Pakistanlı ihracatçılara yeni ihracatçı üretici muamelesi statüsü tanıdı.


Avrupa Birliği, Mart 2004'te Pakistan menşeli pamuklu nevresimlere karşı üretici/ihracatçı ayrımı gözetmeksizin % 13,1'lik bir dampinge karşı vergi getirmişti. Mayıs 2006'da gerçekleştirilen resmi kısmi ara gözden geçirme soruşturması sonucunda yeni bir soruşturma dönemi ışığında üretici bazında damping marjları belirlenmişti. İşbirliğine gelen üreticilerin çok sayıda olması nedeniyle örneklem alınan ara gözden geçirme sonucunda % 0 ila 8,5 arasında değişen yeni dampinge karşı vergi oranları belirlenmiş, örnekleme alınmayan üreticilere bu oranların ağırlıklı ortalaması olan % 5,8, işbirliğine gelmeyen ve kendilerini beyan etmeyen diğer üreticilere ise en yüksek oran olan % 8,5 uygulanmıştı.


Bu kararı takiben 2007 yılında 18 Pakistanlı üretici yeni ihracatçı üretici muamelesi statüsü talep etmiş, bunlardan dördünün talebi olumlu karşılanmıştı. 13 Pakistanlı üreticinin daha aynı statüyü talep etmesi sonucunda yapılan incelemede bunlardan iki tanesinin gerekli koşulları karşıladığı tespit edilerek dampinge karşı önlemde bir kez daha değişikliğe gidildi. Söz konusu statüye hak kazanan şirketlere % 5,8'lik vergi oranı uygulanıyor.

Hiç yorum yok: