14 Haziran 2008 Cumartesi

Kalemlerde Önlemin Süresi Doluyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı 14 Haziran 2008 tarih ve 26906 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2008/19 sayılı Tebliğ aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli bazı kalemlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin süresinin 2 Mart 2009'da sona ereceğini ilan etti. Önleme tabi ürünler 9608.10.10.10.00 GTİP'li plastik maddelerden olan sıvı mürekkepli bilyalı kalemler (tükenmez kalemler) ile 9608.40.00.10.00 GTİP'li plastik maddelerden olan dolma kurşun kalemler.


Söz konusu önlem 2 Mart 2004 tarih ve 25390 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/3 sayılı Tebliğ aracılığıyla hükme bağlanmıştı. Atlas Pen Kalem Sanayii A.Ş. (Atlas) tarafından yapılan ve Pensan Kalem ve Kağıt San. Tic. A.Ş. (Pensan) ile Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Adel) tarafından desteklenen başvuru üzerine başlatılan soruşturmada damping için soruşturma dönemi 2002 yılı idi.

Çinli üreticilerin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın istediği bilgileri zamanında ve eksiksiz bir şekilde vermemesi nedeniyle işbirliğinde oldukları kabul edilmemiş, soruşturmada en iyi veriler kullanılmıştır. Tükenmez kalemlerde damping marjları Wenkui isimli şirket için CIF (cost insurance freight) bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet, Chenglu isimli şirket için CIF bedelin %323’ü, mutlak olarak 0,066 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %633’ü, mutlak olarak 1,69 ABD Doları/Adet; dolma kurşun kalemde Wenkui için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet ve diğer şirketler için CIF bedelin %229’u, mutlak olarak 0,08 ABD Doları/Adet olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda tükenmez kalemlerde CIF bedele göre % 28 oranında fiyat baskısı, dolma kurşun kalemlerde CIF bedele göre %72 oranında fiyat baskısı tespit edilmiştir.

Gerek tükenmez gerek dolma kurşun kalemlerde yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde ciddi şekilde bozulma bulunduğu görülmüş, görülen bu zarar ile damping arasındaki illiyetin üçüncü ülkelerden ithalat ve 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden etkilenmediği sonucuna varılmıştır.

Dolayısıyla Çin menşeli tükenmez ve dolma kurşun kalemlere aşağıda gösterilen oranlarda dampinge karşı vergi ihdas edilmişti:



Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Bu doğrultuda Malezya menşeli kauçuk ipliğe karşı önlemin sürdürülmesi amacıyla yerli üreticiler veya temsilcilerinin başvuru hakkı bulunuyor. Başvurunun gerekli delillerin eşliğinde olması ve en geç önlemin sona ermesinden üç ay önce Müsteşarlığa arz edilmesi lazım.

Hiç yorum yok: