13 Haziran 2008 Cuma

ABD-AB Zirvesinde Ticaret Konuları da Masaya Yatırıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) liderleri 10 Haziran 2008 Salı günü Slovenya'nın Brdo şehrinde yıllık zirve toplantıları bir araya geldi. Toplantıya ABD Başkanı George W. Bush ile Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ve AB dönem başkanlığını yürütmekte olan Slovenya'nın Başbakanı Janez Jansa katıldı.

Toplantıda küresel güvenlik ve barış, insan hakları, demokrasi, ikili ekonomik işbirliği, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji sorunları ele alındı.

Ticaretle ilgili konular ikili ekonomik işbirliği kapsamında ön plandaydı. Transatlantik Ekonomik Konseyi'nin taraflar arasında ticaret ve yatırım konularında ortaya çıkan sorun ve görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik çalışmalarının üzerinden geçildi. Nisan 2007'de düzenlenen ABD-AB Zirvesi'nden imzalanan Transatlantik Ekonomik Bütünleşmeyi İlerletmek için Çerçeve doğrultusunda daha açık bir yatırım ortamı sağlanması için uğraş gösteren taraflar müzakereleri sürdürülmekte olan Sahte Ürünler Ticaretine Karşı Anlaşma, AB-ABD Hava Taşımacılığı Anlaşması'nın uygulanması ve imzalanması planlanan ikili Havacılık Güvenliği Anlaşması'nın yanı sıra vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, ABD'nin kargo güvenliğine ilişkin kabul etmeyi düşündüğü yeni düzenlemeler ve muhasebe standartlarının denkliği gibi konuları da ele aldı. Avrupa Komisyonu bu gündemi elektrik ekipmanlarının sertifikalandırılmasının karşılıklı olarak tanınması gibi bir dizi teknik konuyla pekiştirmeyi arzu ediyor.

Hiç yorum yok: