26 Haziran 2008 Perşembe

Niye ABD Hakkında Haber Bu Kadar Fazla?

Ticari Savunma Araçları'nı takip eden veya şöyle bir göz atanlar farkedecektir: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilgili haber ve yorumlar diğer ülkeleri ve Avrupa Birliği'ni fersah fersah geride bırakıyor. Nedir bu durumun nedeni diye merak edilebilir. İşte yanıtları:

1. ABD dünyada en çok dampinge karşı önlem alan ve telafi edici önleme başvuran ülkelerden biri. Dünya Ticaret Örgütü'nün resmi istatistiklerinin kapsadığı 1 Ocak 1995 ila 30 Haziran 2007 dönemine baktığımızda ABD'nin karara bağladığı 242 önlem ile 347 önlem alan Hindistan'ın ardından, 237 önlemi bulunan Avrupa Birliği'nin önünde dünya ikincisi olduğunu görüyoruz. Telafi edici önlemlerde ise ABD 47 önlemle 23 önlemi bulunan Avrupa Birliği'ne açık fark atarak birinci durumda.

2. Hal böyle olunca ve sıfırlama gibi korumacı uygulamaları da devreye girince ABD Dünya Ticaret Örgütü'nün ihtilafların halli mekanizması kapsamında en çok taraf olan ülkeler arasında yer alıyor.

3. ABD'nin anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında ve gözden geçirmelerinde izlediği idari prosedürler oldukça karmaşık ve soruşturmaların birçok karara tabi olmasına neden oluyor. Ticaret Bakanlığı tarafından açılan bir soruşturmada önce Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasında bulunuyor, sonra Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin dampinge veya sübvansiyona ilişkin ön ve nihai saptamaları geliyor, Komisyon nihai saptamasını yapıyor ve en sonunda Bakanlık talimatını yayınlıyor. Tabi bu aşamalardan birinde menfi karar çıkması süreci durduruyor. Ancak karara bağlanan bir önleme ilişkin en azından yedi defa haber yapılması gerekli oluyor. Ayrıca İdare ve Komisyon kararlarını hem basın açıklamaları hem de resmi duyurularla ilan ediyor. Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun hızlandırılmış şekilde yapılmasına karar vermemesi halinde nihai gözden geçirmelerde de benzer bir süreç izleniyor.


Ancak ABD ile ilgili haberlerin sayısını arttıran en önemli husus ara gözden geçirmeler. ABD dampinge karşı veya telafi edici önlemlerin birinci yıldan sonra her yıl idari gözden geçirmeye tabi tutulmasına izin veriyor. Konuyla ilgili duyurular yayınlanıyor ve gelen talepler mutlaka inceleniyor. ABD dünyanın en büyük ulusal pazarı olduğundan ihracatçı firmalar idari gözden geçirme fırsatlarını kaçırmamaya çalışıyor. Değişen şartlar gözden geçirmeleri ve yeni ihracatçı soruşturmaları da aynı nedenle sık sık gündeme geliyor. Bu nedenle ABD'nin idari resmi gazetesi olan Federal Sicil'de hemen hemen her gün Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ticari savunma araçlarına ilişkin duyurularını görmek mümkün oluyor. Vakit buldukça, olmadı vakit yaratarak size aktarıyoruz hepsini.

4. Son bir neden: Günlüğümüzde ne kadar çaba sarfedersek sarfedelim bütün dünyadaki gelişmeleri takip etmemizin imkanı yok. Dil ve bilgi kaynağı engelleri çıkıyor karşımıza. Bu nedenle ABD ile ilgili haberler olması gerekinden daha yüksek bir oranda. Ancak ABD, Avrupa Birliği, Hindistan, Kanada ve birçok Latin Amerika ülkesi ile tabi ki Türkiye'yi ve Dünya Ticaret Örgütü'nü dikkatle izliyoruz. Dolayısıyla fotoğrafın önemli bir kısmını sunabiliyor size.

Hiç yorum yok: