26 Haziran 2008 Perşembe

DEİK Yeni Yönetmeliğine Kavuştu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) çalışmalarını düzenleyen yeni bir yönetmelik yayınlandı. 23 Haziran 2008 tarih ve 26915 sayılı Resmi Gazete'de yer alan Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Kurul ve buna bağlı olarak faaliyet gösteren konseyleri görev ve yetkileri, teşkilatlanma ve işleyişleri, organları ve bütçeleri, yönetim ve denetimleri ile üyeliğe ilişkin esasları düzenleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı bir organ olan DEİK'in görevleri arasında ticari savunma araçlarını ilgilendiren hususlar da bulunuyor. Örneğin "Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izlemek, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak", "Türkiye’nin dış ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, karşılaşılacak sorun ve engellerin çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve öneriler sunmak", "Davet edilmesi halinde görev alanına giren konularda özel sektörü temsilen uluslararası veya hükümetler arası müzakerelere katılmak" ve "Yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklardaki ekonomik ve sektörel gelişmeler, dış ticaret rejimi, yabancı sermaye ve gümrük mevzuatı konusunda bilgi derlemek, girişimcilerin bu yöndeki bilgi taleplerini Yönetim Kurulunca belirlenen ilkeler çerçevesinde karşılamak".

Ancak Yönetmelik'te doğrudan ticari savunma araçlarına atıfta bulunulmuyor. Nitekim Dış Ticaret Müsteşarlığı da Türkiye'ye karşı alınan önlemlerde İhracatçı Birlikleri'ne destek veriyor. Oysa DEİK'e bağlı iş konseylerinin karşı kanatlarla, yani diğer ülkelerdeki muhataplarıyla yaptığı toplantılarda zaman zaman bu konular gündeme geliyor. DEİK'in gündemine ticari savunma araçlarını alması hem Türkiye'ye karşı hem de Türkiye tarafından bu dış ticaret politikası araçlarına yapılan başvuruların daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesini sağlayabilir.

Hiç yorum yok: