16 Haziran 2008 Pazartesi

Japonya Elektrolik Manganez Dioksitte Geçici Önleme Gidiyor

Kyodo News International'ın haberine (http://www.redorbit.com/news/business/1420355/japan_to_levy_antidumping_duties_on_manganese_dioxide_imports/index.html) göre Japon Finans Bakanlığı 6 Haziran 2008 günü Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İspanya menşeli, esasen pil ve akümülatörlerde kullanılan bir malzeme olan elektrolik manganez dioksit ithalatlarında 14 Haziran'dan itibaren geçici dampinge karşı vergi uygulamasına gidileceğini açıkladı. Geçici vergilerin oranı % 14 ila % 46,5 olacak. Vergiler en fazla dört ay süreyle yürürlükte kalacak. Ancak ciddi bir itiraz gelmemesi durumunda bir ay içinde kesinleşmeleri bekleniyor.

Geçici önlem Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanıyor. Tavsiye ise Finans Bakanlığı'na bağlı bir istişari organ olan Gümrükler, Tarifeler, Döviz ve Diğer İşlemler Konseyi tarafından veriliyor.

27 Nisan 2007'de Tosoh Corp. ve iştiraki Tosoh Hyuga Corp. tarafından yapılan başvuru üzerine başlatılan soruşturmada ithal ürünlerin fiyatlarının dampingli olduğu ve bunun sonucunda yerli üreticilerin pazar paylarının iki yılda % 20 gerilediği tespit edilmiş. Aynı süre zarfında ithalat % 64,3 artış göstermiş.

Avrupa Birliği Eylül 2007'de Güney Afrika menşeli, Amerika Birleşik Devletleri ise Mart 2008'de Avustralya ve Çin menşeli elektrolik manganez dioksitte dampinge karşı önlem almıştı. Dolayısıyla bu karar dampinge karşı önlemlerin "eko" etkisini yansıtıyor.

Japonya anti-dampinge çok ender başvuran bir ülke. Bu Japonya'nın dördüncü dampinge karşı önlemi. Bir önceki önlem Temmuz 2002'de Güney Kore ve Tayvan menşeli kısa polyester elyafa ilişkin olarak karara bağlanmıştı.

Hiç yorum yok: