16 Haziran 2008 Pazartesi

ABD'nin Çelik Çivilerde Nihai Damping Saptaması Federal Sicil'de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin Çin Halk Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeli muhtelif tür ve ebatta çelik çivilere ilişkin olarak yürütülmekte bulunan dampinge karşı soruşturmada 9 Haziran 2008 Pazartesi günü yaptığı bir basın açıklamasıyla duyurduğu nihai damping saptamaları (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-elik-ivilerde-nihai-damping.html) 16 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (116)'da yayınlanan ve yayın günü yürürlüğe giren, 6 Haziran'da düzenlenmiş iki duyuruyla resmiyet kazandı.


Buna göre Çinli üreticilerin ABD'ye normal değerin altında satış yaptığı, Birleşik Arap Emirlikleri üreticilerinin ise dampinge başvurmadığı tespit edilmiş durumda. Uluslararası Ticaret İdaresi Çinli üreticilerden sadece Paslode Fasteners Co., Ltd. için % 0'lık bir damping marjı hesaplarken ferdi marjlar tespit edilen diğer tüm üreticiler için % 21,24, Çin geneli için ise % 118,04'lük marjlara ulaşmış.

Soruşturmanın ilginç bir yönü hem Çin hem Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilişkin olarak hedeflenen damping şikayeti yapılmış olması. ABD Tarifeler Kanunu'na göre hedeflenen damping ithalatın belirli bir alıcı, bölge veya zaman aralığını hedeflemesi anlamına geliyor ve farklı bir yöntemle hesaplanıyor. Uluslararası Ticaret İdaresi bu konuda yöntem geliştirme çalışmalarını sürdürüyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/05/abd-anti-damping-konusunda-istiarelerde.html). Nitekim soruşturma çerçevesinde de ilgili tarafların bu konuda görüşü alınmış ve ön saptamadan sonra tespitlerde değişikliğe gidilmiş. İdare nihai saptamadan anlaşıldığı gibi Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilişkin olarak hedeflenen damping iddiasını yerinde bulmamış. Zira yapılan hesaplamalara göre benzer ürünlerde satın alanlara göre ciddi şekilde fiyat farklılaşması deseni görülmüyor. Ancak bir Çinli şirketin bölgesel olarak hedefleme yaptığı saptanmış. Buna karşılık damping marjı de minimis, yani önlem alınmasını gerektirmeyecek kadar düşük olduğundan soruşturmanın sonucu bu durumdan etkilenmemiş.

Uluslararası Ticaret İdaresi ayrıca Çin geneli için kritik koşulların varlığını tespit durumda. Yani damping soruşturmasının açılmasından sonra kısa bir sürede büyük hacimli, niyeti olası bir dampinge karşı vergiden kaçınmak olan ithalat yapıldığını saptamış. Bu durumda dampinge karşı vergi geriye yönelik olarak uygulanabiliyor.

29 Mayıs 2007'de yapılan başvuru üzerine 9 Temmuz 2007'de başlatılan soruşturmada Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasını 30 Temmuz'da yapmıştı. Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön saptaması ise 15 Ocak 2008'de gelmişti. Soruşturma Komisyon'un 21 Temmuz'da açıklaması beklenen nihai zarar saptaması ile devam edecek. ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Hiç yorum yok: