18 Haziran 2008 Çarşamba

Birleşik Devletler Ticaret Temsilcisi'nden Teknoloji Ürünleri İhtilafına İlişkin Duyuru

Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliği 28 Mayıs 2008 günü yaptığı bir basın açıklamasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Avrupa Birliği (AB) ile Birlik'in belirli teknoloji ürünlerine uyguladığı tarifelere ilişkin olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ihtilafların halli mekanizması dahilinde istişarelerde bulunmayı talep ettiğini açıklamıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-ticaret-temsilcisi-teknoloji.html). Japonya ve Tayvan ABD'yi takip etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abd-ve-japonyadan-sonra-tayvan-da-abden.html).


Ticaret Temsilciliği 17 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (117)'de konuyla ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruda ABD'nin iddialarına yer verilirken ilgili tarafların zamanında dikkate alınabilmesi için görüşlerini 11 Temmuz'a kadar arz etmeleri de istendi.

Duyuruya göre ABD'nin gündeme getirdiği temel hususlar şu şekilde:

* Set-top kutular: İngilizce'de set-top box veya set-top unit olarak isimlendirilen cihazlar bir televizyona bağlanarak harici bir sinyal kaynağından gelen verilerin televizyon ekranında gösterilmesi sağlıyor. AB 7 Mayıs 2008'te Kombine Nomenklatür açıklayıcı notlarını değiştirerek Enformasyon Teknolojisi Anlaşması kapsamında gümrük resimlerinden muaf tutulan iletişim işlevi olan set-top kutulara ilişkin başlıktan Ethernet modemleri gibi belirli modem türleri bulunan ve kaydetme veya kopyalama yapabilen cihazları çıkartmış durumda.






* Düz panel ekranlar: AB 2005 yılından beri otomatik veri işleme makinleri haricinde kaynaklardan video görüntüleri gösterebilen LCD teknolojisi kullanan bazı düz panel ekranları Enformasyon Teknolojisi Anlaşması kapsamında değerlendirmiyor. Özellikle DVI (dijital görünrü arabirimi) içeren düz paneller için geçerli bu.


* Çıktı birimleri ve fakslar: AB 2006 yılında çıkardığı bir tüzükle belirli çıktı birimleri ve faksların dolaylı işlemli elektrostatik fotokopi makinaları olarak nitelendirmiş durumda. Fotokopi makinaları ise belirli bir tarifeye tabi. AB Gümrük Kodu Komitesi dakikada 12 monokrom sayfadan daha fazla kopyalayabilen cihazları bu çerçevede değerlendiriyor.

Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliğine göre bu düzenlemeler AB'nin ABD'ye GATT kapsamında tanıdığı tavizlerin ihlali anlamına geliyor.

Hiç yorum yok: