18 Haziran 2008 Çarşamba

Birleşik Devletler Ticaret Temsilcisi'nden Sıfırlama İhtilafına İlişkin Duyuru


Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliği 17 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (117)'de Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İhtilafların Halli Organı'nın Japonya'nın talebi doğrultusunda DS322 sayılı "Birleşik Devletler - Sıfırlama ve Nihai Gözden Geçirmelere İlişkin Önlemler; Japonya tarafından İHM Madde 21.5'e Başvuru" ihtilafında bir panel oluşturmaya karar vermesiyle ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruda Japonya'nın iddialarına yer verilirken ilgili tarafların zamanında dikkate alınabilmesi için görüşlerini 15 Temmuz'a kadar arz etmeleri de istendi.

DTÖ İhtilafların Halli Mutabakatı Madde 21.5 ihtilafları bir tarafın İhtilafların Halli Organı'nın kararlarına uyup uymadığı hususunda taraflar arasında çıkan anlaşmalıklara ilişkin.

Duyuruya göre Japonya'nın bu çerçevedeki temel iddiası sıfırlamanın orijinal soruşturmalarda işlemden işleme karşılaştırmalarda ve dönemsel gözden geçirmelerle yeni ihracatçı gözden geçirmelerinde herhangi bir karşılaştırmada kullanılmasının DTÖ kurallarına aykırı olduğu. Japonya spesifik olarak sekiz ara gözden geçirme ve sürtünmeyi engelleyici rulmanlara ilişkin nihai gözden geçirmenin sonuçlarının İhtilafların Halli Organı'nın kararlarına uygun hale getirilmediği, ABD'nin uyum çalışmalarının sözde kaldığını iddia ediyor.

ABD ise en son DS344 sayılı "Birleşik Devletler - Meksika'dan Paslanmaz Çeliğe ilişkin Nihai Anti-Damping Önlemleri" ihtilafında olmak üzere (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/dt-sfrlama-ihtilafna-noktay-koydu.html) sıfırlama konusunda DTÖ'de maçları hep kaybetmiş olmasına karşın yönteminin arkasında durmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok: