15 Haziran 2008 Pazar

AB'nin ABD'ye Açtığı Biyodizel Soruşturmaları Hakkında Guardian'da Çıkan Haber Üzerine

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian 26 Mayıs 2008 tarihinde Avrupa Birliği'nin (AB) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile biyoyakıtlar konusunda bir ticaret savaşı başlatmaya hazırlandığı yazmış (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/guardian-ab-biyoyaktlarda-abdye-sava.html), nitekim AB 13 Haziran 2008'te ABD menşeli biyodizele ilişkin olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalar başlatmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abden-biyoyaktlarda-damping-ve.html).


Guardian aynı gün konuyla ilgili yayınladığı bir haberde şikayette bulunan Avrupa Biyodizel Kurulu'nun görüşlerine yer verdi. Buna göre 2005 yılından 7.000 tondan 2007'de 1.000.000 tona fırlayan ABD menşeli biyodizel ithalatı AB biyodizel üreticilerini ciddi sıkıntıya sokmuş, kapasite kullanım oranını % 50'lere düşürmüş durumda. Avrupa Biyodizel Kurulu özellikle ABD'nin verdiği ihracat sübvansiyonlarından şikayetçi.

Haberde Avrupa Komisyonu'nun bir yetkilisinin ABD'nin çok eleştirilen "splash and dash" sistemi, yani bazı Avrupalı tüccarların önce ABD'ye saf biyodizel ihraç edip bunu bir parça madeni yağla karıştırarak sübvansiyon aldıktan sonra ürünü geri ithal etmelerine neden olan düzenlemenin Kongre tarafından yakında çıkartılacak bir yasa ile yasaklanacağını dile getirdiği de belirtiliyor. Avrupa Biyodizel Kurulu'nun haklı olarak en çok şikayet ettiği konu bu düzenlemeydi.

Ancak Komisyon tarafından açılan sübvansiyona karşı soruşturma ABD'de federal düzey ve eyaletler düzeyinde verilen daha birçok sübvansiyonu kapsıyor. Bu durumda Komisyon'un dampinge karşı soruşturma ile "splash and dash" düzenlemesini hedeflediğini düşünmek mümkün.

Avrupalı biyodizel üreticilerinin durumu karşısında soruşturmaların önlemle kapanması muhakkak. ABD'nin tepkisi ise yumuşak olmayacak. Birleşik Devletler daha şimdiden AB standartlarını teknik engel olarak Dünya Ticaret Örgütü'ne götürmeyi planlıyor. Demek ki Komisyon'un kararları karşısında da yargı ve ihtilafların halline başvurmaları kuvvetle muhtemel.

Konuyla ilgili haber ve basın açıklamalarını da günlüğümüzde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: