18 Haziran 2008 Çarşamba

Uluslararası Ticaret Komisyonu'nda Görev Değişikliği

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret Komisyonu'ndan 17 Haziran 2008 tarihinde yapılan açıklamalara göre ABD Başkanı George W. Bush 16 Haziran 2010 tarihine kadar geçerli olmak üzere Komisyon başkanlığına Maryland'dan bir Demokrat olan Shara L. Aranoff'u, başkan yardımcılığına ise Minnesota'dan bir Cumhuriyetçi olan Daniel R. Pearson'ı atadı. Aranoff nitelikli bir hukukçu ve Komisyon'a atanmadan önce Senato'da görevliymiş. Pearson ise bir tarım ekonomisti ve bir önceki görevi meşhur Cargill şirketindeymiş.

Uluslararası Ticaret Komisyonu bağımsız idari otorite statüsünde yarı adli bir federal kuruluş. Görevleri yasama ve yürütme organlarına ticaret konularında ihtisas hizmeti sunmak, ithalatların yerli üreticiler üzerinde olan etkilerini incelemek ve bilhassa fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlalleri olmak üzere haksız ticaret fiillerine karşı önlem almak.

Komisyon'un karar alma organı kuruluş ile aynı ismi taşıyor ve üçü Demokrat üçü de Cumhuriyetçi partiden seçilen toplam altı adaydan oluşuyor. Komisyon'un bu bipartizan yapısı "nonpartisan" olmasını sağlıyor! Demek istediğim şu ki Komisyon üyelerinin siyasal olarak seçilmesi görevlerinin icrasında bağımsız olmalarına karşın yerli üreticilerin çıkarlarını gözetmelerine neden oluyor. Nitekim Komisyon'un üyelerinin akademisyen ve uzmanlardan oluştuğu daha önceki yıllarda ithalatta haksız rekabet soruşturmalarında daha az zarar kararı verildiği biliniyor.

Hiç yorum yok: