15 Haziran 2008 Pazar

Malezya ile Türkiye Anti-Damping Üzerine Konuşmuş

Türkiye ile Malezya arasındaki 1977 tarihli Ticaret Anlaşması doğrultusunda kurulan Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi'nin 21 Mart 2006 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirdiği İkinci Dönem Toplantısı'nın Mutabakat Zaptı Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2008 tarihli kararı doğrultusunda 16 Mayıs 2008 tarih ve 26908 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Mutabakat Zaptı'nın 13'üncü maddesi anti-dampingle ilgili:

"Vulkanize Kauçuk İpliklere Uygulanan Anti-Damping Vergileri
13. Malezya Tarafı, yürürlükte olan anti-damping vergisinin yeniden idari olarak gözden geçirilmesine yönelik bir Malezya firmasının başvurusunu kabul etmesini Türk Tarafından talep etmiştir. Türk Tarafı, DTÖ Anti-Damping Anlaşması’nın ara gözden geçirme prosedürleri çerçevesindeki ilgili hükümlerine atıfta bulunarak, Malezyalı ihracatçının gözden geçirme talebinin, halihazırda çok yakın bir süre öncesinde incelenmiş olduğunu ifade etmiştir. Malezya Tarafı ayrıca, idari gözden geçirme başvurusunun tamamlanması için gereken prosedürler, kanıtlar ve biçim konusunda, Türk Tarafından bilgi sağlamasını talep etmiştir. Türk Tarafı, DTÖ A-D Anlaşması ile tam uyum içerisinde olan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğin 34. Maddesini vurgulamıştır. Türk Tarafı ayrıca, ara gözden geçirmenin muhtemel sonuçlarının altını çizmiştir."

Ülkemiz dampinge karşı önlemlerin ara gözden geçirme soruşturmalarına tabi tutulması için dampinge karşı önlemin artık yeterli, gerekli veya orantılı olmadığına dair kanıtlarla desteklenmiş bir başvuru talep ediyor. Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu bir mevzuatımız var gerçekten. Ancak bu güne kadar açılmış tek bir ara gözden geçirme soruşturmamız bile yok bildiğim kadarıyla.

Ancak Malezyalılara bir iyi haber. Kısaca "kauçuk iplik" olarak adlandırılan vulkanize edilmiş kauçuktan iplik ve iplere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin süresinin 29 Ocak 2009'da sona erecek (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/kauuk-iplikte-nlemin-sresi-doluyor.html). Dolayısıyla kuvvetle muhtemel olan nihai gözden geçirme soruşturmasından amaçları doğrultusunda faydalanmaları mümkün.

Bu arada dikkat çekmek istediğim bir konu daha var: Mart 2006'da gerçekleştirilen bir toplantının mutabakat zaptı neden Haziran 2008'de yayınlanır? Evet, bu tür toplantılarının mutabakat zabıtlarının yayınlanması elzem değil, ancak maden böyle bir gereklilik söz konusu var bu kadar geciktirilmesinin nedeni ne? (Hemen söyleyelim, Resmi Gazete'ye göre Dışişleri gerekli yazıyı 29 Nisan 2008'de göndermiş.)

Hiç yorum yok: