29 Haziran 2008 Pazar

ABD El Arabalarında Gözden Geçirmeyi Sonlandırıyor



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli el arabaları ve bunların parçalarına ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde yürüttüğü idari gözden geçirme soruşturmasını sonlandırmaya karar verdi. 19 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili duyuru 26 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (124)'te yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.

İdare 3 Aralık 2007'de söz konusu önleme ilişkin olarak bir idari gözden geçirme soruşturması açılması için başvuruda bulunulabileceğini duyurmuştu. Gleason Industrial Products, Inc. ve Precision Products, Inc. tarafından yapılan başvuru üzerine 28 Ocak 2008'de Qingdao Taifa Group Co. Ltd., True Potential Co., Ltd., Since Hardware (Guangzhou) Co., Ltd. ve New–Tec Integration (Xiamen) Co., Ltd. isimli ihracatçılara ilişkin olarak gözden geçirme başlatılmıştı. Gözden geçirme dönemi 1 Aralık 2006 ila 30 Kasım 2007 arasını kapsıyordu.

İdare 28 Mart 2008'de 2006-2007 gözden geçirmesinde tüm şirketlerin incelenmesinin pratik olmadığına karar vererek incelemesini sadece en büyük üretici/ihracatçı olan Qingdao Taifa Group Co. Ltd. ile sınırlandırdı. Başvuru sahipleri 4 Nisan'da taleplerini True Potential Co., Ltd. haricindeki şirketler için geri çekti. 24 Nisan da ise bu şirkete ilişkin olarak talepleri geri çekildi. ABD anti-damping mevzuatına göre ilgili tarafların başvurularını soruşturmanın başlatılmasını takip eden 90 günlük süre dahilinde geri çekmeleri veya daha ileri bir tarihte geri çekme taleplerinin İdare tarafından uygun görülmesi durumunda gözden geçirme soruşturmalarının sonlandırılması gerekiyor. Gleason Industrial Products, Inc. ve Precision Products, Inc.'in talepleri ise 90 günlük süre dahilindeydi.

Peki bu durumu nasıl yorumlamak lazım? Anlaşılan başvuru sahipleri gözden geçirmenin Qingdao Taifa Group Co. Ltd. ile sınırlandırılmasının çıkarlarına hizmet etmeyeceğini düşünerek Uluslararası Ticaret İdaresi'ni True Potential Co., Ltd.'e yönlendirmek istedi, ancak İdare mevzuat gereği bu durumu kabullenmedi. Sonuç olarak idari gözden geçirme sonlandırılmış oldu.

Hiç yorum yok: