29 Haziran 2008 Pazar

ABD'den Fren Rotorlarında Anti-Dampinge Son



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 20 Haziran'da düzenlenen ve 25 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (123)'te yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti menşeli fren rotorlarına karşı yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemi sona erdirdi.

Önlem Nisan 1997'de karara bağlanmış ve ilk nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda uzatılmıştı. İkinci nihai gözden geçirme 2 Temmuz 2007'de başlatılmıştı. Uluslararası Ticaret Komisyonu 5 Ekim 2007'de hızlandırılmış değil, tam bir gözden geçirme yürütülmesine karar vermişti. Komisyon 29 Mayıs 2008'de bir basın açıklamasıyla önlemin sona erdirilmesinin öngörülebilir bir süre zarfında zararın devam etmesi veya tekrarlanmasına neden olmayacağına dair kararını duyurmuş, bu karar 18 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (118)'de yayınlanan ve yayın günü yürürlüğe giren, 12 Haziran'da düzenlenmiş bir duyuru ile resmiyet kazanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-fren-rotorlarnda-nihai-gzden.html).

Bu arada Uluslararası Ticaret İdaresi de aynı önlem çerçevesinde gereksiz yere idari gözden geçirme ve yeni ihracatçı gözden geçirmeleri ile uğraşmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-fren-rotorlarnda-elikili.html, http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-fren-rotoru-gzden-geirmelerinde.html).

Dampinge karşı önlemlerin süresi beş yıl. Önlemin sona ermesinin damping veya zararın tekrar ortaya çıkmasına neden olacağı iddiasıyla bir başvuru yapılması üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açılabiliyor. Soruşturma süresince önlem askıda kalıyor. Nihai gözden geçirme sonucunda önlemin bir beş yıllığına daha uzatılması, değiştirilerek uzatılması veya sona erdirilmesi kararları çıkabiliyor.

Hiç yorum yok: