30 Haziran 2008 Pazartesi

Rusya Belarus'a Süt Tozu Soruşturması mı Açacak?

Rusya Federasyonu Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov 24 Haziran 2008 Salı günü Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın Belarus menşeli yağsız süt tozu (dehidre süt) ithalatını incelemesi gerektiğini belirtti. Zubkov Belarus'un son zamanlarda süt tozu ihracatçılarını etkin bir şekilde sübvanse ettiğini dile getirerek konuyla ilgili bir anti-damping soruşturması açılabileceğini söyledi (http://www.eurasianhome.org/xml/t/news.xml?lang=en&nic=news&qday=24&qmonth=6&qyear=2008&pid=27983). Böylelikle damping ve sübvansiyon kavramlarını karıştıran siyasiler ve işadamları kervanına katılan Zubkov'un açıklamalarını aynı gün Tarım Bakanı Alexei Gordeyev'in sözleri takip etti. Gordeyev Tarım Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın hükümetin talebi üzerine bilhassa Belarus menşeli süt tozu ithalatını "düzenlemek" için önlemler üzerinde çalıştığını belirtti (http://www.agrobel.by/?q=en/node/16026). Anlaşılan Rusya ticari savunma araçlarından ziyade ticarette teknik engelleri tercih edecek bu konuda.

Belarus Tarım ve Gıda Bakan Yardımcısı Mikhail Savelyev'in Rusya'ya yanıtı aynı gün içerisinde geldi. Belarus'un resmi haber ajansı BeITA'ya konuşan Savelyev 2008 yılında ne süt ne de et sektörüne sübvansiyon verilmediğini, dolayısıyla damping iddialarının yersiz olduğunu söyledi. Ancak 2006 yılında fiyatların fazla düşmemesi için müdahale yapıldığını da sözlerine ekledi. Savelyev'e göre Belarus'un uygulamaları gayet şeffaf. Ayrıca Belarus'un Slav komşusuna ihracatının Rusya'nın toplam gıda ithalatı içindeki payı % 3 ila 4, bunun da Rus üreticilere zarar vermesi mümkün değil (http://www.belta.by/en/news/econom?id=237469). Kısacası Beyaz Ruslar da renksiz olanlar kadar eğlendirici açıklamalarda bulundu basına. Dikkat edilecek olursa Savelyev'in sözleri kendi içerisinde çelişkili. (1) Belarus'un piyasa fiyatlarını düzenlemeye yönelik, şeffaf bir programı olduğunu ve bu kapsamda müdahale yapılmış bulunduğunu söylüyor. (2) Şikayet konusu ürün süt tozu iken toplam gıda ithalatı rakamlarına atıfta bulunuyor. (3) Ve tabi bir klasik olarak damping ile sübvansiyonu karıştırıyor. Bu ihtilaf nereye varacak merakla izleyeceğim.

1 yorum:

Süt Tozu Pazarlama dedi ki...

Ab menşeili süt tozu  ile  ilgili her  türlü konuyu  ve süt tozu fiyatlarını  www.suttozuihracat.com sitesinde bulabilirsiniz