29 Haziran 2008 Pazar

ABD'den Lamine Dokuma Torbalarda Nihai Damping ve Sübvansiyon Saptaması

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi Çin Halk Cumhuriyeti menşeli lamine dokuma torbalara (İngilizce laminated woven sacks, kısaca LWS) ilişkin olarak yürütmekte olduğu sübvansiyona ve dampinge karşı soruşturmalarda nihai saptamalarını açıkladı. 16 Haziran'da düzenlenen konuyla ilgili iki ayrı duyuru 24 Haziran 2008 tarihli Federal Sicil 73 (122)'de yayınlandı ve yayın günü yürürlüğe girdi.

Federal Sicil'deki sıralamaya uygun olarak önce sübvansiyona karşı soruşturmayı inceleyelim. Soruşturma 25 Temmuz 2007 tarihinde açılmış. Soruşturma dönemi 2006 yılı. Uluslararası Ticaret İdaresi örneklemeye giderek yanıt vermesi zorunlu taraflar olarak dört Çinli şirketi seçmiş: Han Shing Chemical Co., Ltd., Ningbo Yong Feng Packaging Co., Ltd., Shangdong Qilu Plastic Fabric Group, Ltd. ve Shangdong Shouguang Jianyuan Chun Co., Ltd. Soru formları ise Çin hükümetine gönderilmiş. ABD uygulamasında sübvansiyona karşı soruşturmalarda tek bir soru formu hazırlanıp ilgili hükümete gönderiliyor ve soru formunun (seçilen) şirketlere ilişkin kısımlarının bu kuruluşlara gönderilmesi talep ediliyor. Dampinge karşı soruşturmaya da taraf olan Zibo Aifudi Plastic Packaging Company Limited isimli Çinli şirket de gönüllü olarak yanıt vermek istediğini belirtmiş ve bu talep İdare tarafından olumlu karşılanmış.

14 Ağustos'ta Uluslararası Ticaret Komisyonu ön zarar saptamasında bulunmuş ve yerli üreticilerin zarara uğradığı kararına varmış. Uluslararası Ticaret İdaresi ise ön sübvansiyon saptamasını 3 Aralık 2007'de açıklamış. Buna göre hem telafi edilebilir sübvansiyon hem de kritik koşulların varlığı tespit edilmiş. Ayrıca sübvansiyon soruşturmasının nihai saptamasının eşzamanlı olarak sürdürülmekte olan dampinge karşı soruşturma ile birlikte açıklanmasına karar verilmiş.

Nihai saptamaya gelirsek: İlave soru formları ve yeni iddiaların ardından sübvansiyonun varlığı teyit edilmiş, ancak kritik koşulların kısmen varolduğuna sonucuna varılmış durumda. Buna göre yanıt vermesi zorunlu olan firmaların dördünün de telafi edilebilir sübvansiyonlar aldığı, kısa bir süre içerisinde büyük miktarda ihracat gerçekleştirerek kritik koşullar doğurduğu ve bu firmalara ilişkin olaran eldeki verilerin ve menfi yorumların kullanılması gerektiğine karar verilmiş durumda. Bu kararlar diğer şirketler için de kötü haber anlamına geliyor. Ancak ne diğer şirketler ne de soruşturmaya gönüllü olarak katılan Zibo Aifudi Plastic Packaging Company Limited için olumsuz kritik koşullar saptanmamış. Ayrıca gönüllü katılımcının telafi edilebilir sübvansiyonlardan pek faydalanmadığı da görülmüş.

Sonuç olarak hesaplanan net sübvansiyon oranları aşağıdaki şekilde (All others: Diğer hepsi). Bu sübvansiyon oranlarının telafi edici vergilere dönüşmesi için Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun zarara ilişkin nihai saptamasının Çin'in aleyhine olması gerekecek.



Gelelim dampinge karşı soruşturmaya. Soruşturma 28 Haziran 2007'de Laminated Woven Sacks Committee ve üyeleri tarafından yapılan başvuru üzerine 18 Temmuz'da başlatılmış. Soruşturma dönemi 1 Ekim 2006 ila 31 Mart 2007. Çin bir piyasa ekonomisi olarak kabul edilmediğinden yapılan inceleme sonucunda üçüncü ülke olarak Hindistan seçilmiş. Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun ön zarar saptaması yine 14 Ağustos'ta gelmiş. Uluslararası Ticaret İdaresi'nin ön damping saptaması ise 31 Ocak 2008'de. İdare satışların adil fiyatın altında yapıldığına hükmetmiş ve kritik koşulların varlığını saptamış.

Nihai saptamaya gelelim: İdare ilave soru formları, aldığı görüşler ve yerinde doğrulamaları takiben Zibo Aifudi Plastic Packaging Company Limited isimli şirkete ilişkin damping marjı hesaplamasında düzeltmeye gitmiş. Shouguang Jianyuanchun Co., Ltd. isimli şirket ise ilave soru formuna yanıt vermeyerek işbirliğini sonlandırmış. Dampinge karşı soruşturmalarda sık sık görülen bir olgu. Bu durumda İdare Shouguang Jianyuanchun Co., Ltd.'e bireysel marj uygulamaktan vazgeçmiş ve şirketi Çin Halk Cumhuriyeti genelinde değerlendirmiş. Buna karşılık söz konusu şirket ve Çin geneli için kritik koşullar saptanmamış. Oysa Zibo Aifudi ve bireysel marj alan diğer şirketler bu sorunla karşı karşıya. Üreticilere istinaden nihai damping marjı saptamaları aşağıdaki şekilde (Son satır Çin Halk Cumhuriyeti geneli için).


Soruşturmalar Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun 28 Temmuz 2008'de nihai zarar saptamalarını açıklamasıyla sona erecek. ABD'de anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturmalarında damping ve sübvansiyon Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi, zarar Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından inceleniyor.

Hiç yorum yok: