29 Haziran 2008 Pazar

Umman Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi



Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Umman Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi'ne ilişkin 21 Mayıs 2008 tarih ve WT/TPR/S/201 sayılı Sekreterlik raporunu açıkladı. Rapor DTÖ Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nın 25 ve 27 Haziran tarihlerinde düzenlendiği toplantılarda ele alındı.

DTÖ Anlaşması her üyenin ticaret politikası ve ilgili uygulamalarının düzenli aralıklarla gözden geçirilmesini hükme bağlıyor. Her gözden geçirme için DTÖ Sekreterliği tarafından ayrıntılı bir rapor ve buna ilişkin olarak ilgili ülkenin hükümeti adına bir beyanat hazırlanıyor. Raporlar Ticaret Politikası Gözden Geçirme Organı'nda diğer üyeler tarafından ele alınıyor.

Umman Sultanlığı'nın ticaret politikası dünya ticaretinde ağırlık sahibi olmayan diğer ülkeler gibi dört yılda bir gözden geçiriliyor. Son rapora göre DTÖ'ye 2000 yılında katılan, 1 Ocak 2003 itibariyle Körfez İşbirliği Konseyi gümrük birliğinin bir parçası haline gelen, ayrıca PAFTA'ya katılan ve Amerika Birleşik Devletleri ile henüz yürürlüğe girmemiş bir ticaret anlaşması akdeden Umman'ın geçtiğimiz yıllarda sergilediği başarılı ekonomik performansın ardında yatan nedenlerden bir tanesi liberal ticaret rejimi . Umman'da gayri safi milli hasıla büyümesi yüksek, enflasyon düşük, mali ve cari fazla var. Ayrıca Körfez ülkesi yatırım ortamının geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atmış, ancak yine de turizm gibi belirli faaliyetlere yönelik doğrudan yabancı yatırımların önünde engeller bulunuyor. DTÖ Sekreterliği'nin raporu Umman'ın ticaret rejiminin dünya ticareti kurallarıyla uyumlu hale getirilmesi gereken başka unsurları da bulunduğunun altını çiziyor.


Ticari savunma araçları raporun "Önlem Bazında Ticaret Politikaları ve Uygulamaları" başlıklı üçüncü bölümünde ele alınıyor. Buna göre Umman'ın anti-damping, sübvansiyonlar ve telafi önlemler ile korunma önlemleri konusunda ulusal mevzuatı bulunmuyor. Ancak Körfez İşbirliği Konseyi Anlaşması'nın geçici ticari savunma araçları konusundaki hükümleri 39/2006 sayılı Sultanlık Tebliği aracılığıyla benimsenmiş durumda. Bu hükümlerin uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat henüz hazırlanmamış. Zaten Umman'ın bugüne kadar ticari savunma araçlarına hiç başvurmamış. Küçük ve imalat sanayi pek gelişmemiş ülkeler için şaşırtıcı bir durum değil.

Hiç yorum yok: