30 Haziran 2008 Pazartesi

Körfez Anti-Damping Konusunda Bilinçleniyor

Anti-dampingin dünya çapında önem kazanmasıyla beraber Körfez ülkeleri de ticari savunma araçları konusunda donanımlarını arttırmaya başladı. Kısaca Körfez İşbirliği Konseyi olarak değindiğimiz Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Yüksek Konseyi 2003 yılında Dampingin Önlenmesi ve Telafi Edici ile Engelleyici Önlemler KİK Birleşik Kanunu'nu kabul etti. Kanun 2004 yılından itibaren zorunlu olarak uygulamaya konuldu.

Ancak Körfez iş çevreleri henüz ticari savunma araçları konularında yeteri kadar bilgi sahibi değil. Örneğin Dünya Ticaret Örgütü'nün Umman Ticaret Politikası Gözden Geçirmesi bu ülkenin bugüne kadar hiçbir dampinge karşı, telafi edici veya korunma önlemi almadığını belirtiyor (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/umman-ticaret-politikas-gzden-geirmesi.html).

KİK Anti-Damping Teknik Sekreterliği bu eksikliği gidermek için kurulmuş bir organ. Teknik Sekreterlik Dubai Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte 29-30 Haziran 2008 tarihlerinde "Anti-Damping Teknik Sekreterliği'nin KİK Sanayisine Hizmetlerde Rolü" başlıklı bir seminer düzenledi. Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanlığı'nın himayesi altında gerçekleştirilen toplantıda katılımcıların konuyla ilgili farkındalıklarının arttırılması hedeflendi. İlk gün genel bilgilere, ikinci gün ise dampinge karşı nasıl başvuru yapılacağı ve zararın nasıl kanıtlanacağı gibi uygulamaya yönelik hususlar ile genel tartışmaya ayrılmıştı.

1 ve 2 Temmuz tarihlerinde de Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir diğer üyesi olan Şerce'de aynı amaca yönelik bir toplantı düzenlenecek (http://www.eyeofdubai.com/v1/news/newsdetail-23654.htm, http://www.arabianbusiness.com/press_releases/detail/21685).

Hiç yorum yok: