30 Haziran 2008 Pazartesi

Çin ABD'nin Dikdörtgen Profil Çelik Borulara İlişkin Saptamalarından Memnun Değil

Çin Ticaret Bakanlığı'nın bir sözcüsü 1 Temmuz 2008 tarihinde yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Çin Halk Cumhuriyeti menşeli dikdörtgen profil çelik boru ve tüplere ilişkin olarak sürdürdüğü dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmalarda vardığı saptamalardan Bakanlık'ın memnun olmadığı dile getirdi. Alınan kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu belirten sözcü Çin'in yerli şirketlerin menfaatlerini korumak için yasal yollar ve Dünya Ticaret Örgütü ihtilafların halli mekanizmasından faydalanacağını da sözlerine ekledi (http://news.xinhuanet.com/english/2008-07/01/content_8467039.htm).

ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi 16 Haziran 2008 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla söz konusu ürünün Çin'den sübvansiyonlu, Çin'in yanı sıra Güney Kore ve Meksika'dan dampingli olarak ithal edildiğine yönelik nihai saptamalarda bulunduğunu beyan etmişti. İdare sübvansiyona karşı soruşturmada Çinli şirketlerden Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. için % 15,28, Qingdao Xiangxing Steel Pipe Co., Ltd. için % 200,58, Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd. için % 2,17 ve diğer tüm firmalar için % 15,28'lik sübvansiyon oranı, dampinge karşı soruşturmada ise Kunshan Lets Win Steel Machinery Co., Ltd., Wuxi Baishun Steel Pipe Co., Ltd., Guangdong Walsall Steel Pipe Industrial Co, Ltd., Wuxi Worldunion Trading Co., Ltd., Weifang East Steel Pipe Co., Ltd. ve Jiangyin Jianye Metal Products Co., Ltd. % 249,12, Zhangjiagang Zhongyuan Pipe-Making Co., Ltd. ile diğer tüm Çinli firmalar % 264,64'lük damping oranları tespit etmişti (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html). Nihai saptamalar Federal Sicil'de 24 Haziran'da yayınlanmıştı (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdnin-dikdrtgen-profil-elik-borularda.html). Çin'in harekete geçmek için önce Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun nihai zarar saptamasını ve olası idari korunma talimatlarının yayınlanmasını beklemesi gerekecek.

Not: Küreselleşme sağolsun, Çin'de 1 Temmuz'da yapılan basın açıklamasını ABD'de 30 Haziran'ı yaşayan bir yazılım aracılığıyla haberleştiriyoruz. Yoksa Orhan Pamuk'un mutsuz arkadaşı Ka'nın yazmadığı bir şiiri ertesi akşam okuyacağı yolunda haber yapan Serhat Şehir Gazetesi ile yakından uzaktan yoktur bir alakamız!

Hiç yorum yok: