4 Temmuz 2008 Cuma

Obama'dan Anti-Damping Konusunda Basın Açıklaması

Devlet başkanlarının, başbakanların ağızlarından anti-damping sözünü duymaya alışık değiliz. Evet, dış ticaretten sorumlu bakanlar için önemli bir gündem maddesidir ithalatta haksız rekabetin önlenmesi. Şikayetçi olan yerli üreticiler ve bazen işçi sendikaları için de. Ancak konunun teknik yönü ve "düşük siyaset" niteliği daha üst makamların ilgisine mazhar olmasına engeller. Bu durum hiç de fena sayılmaz hani! Zira zaten ekonomik temelleri tartışmalı ve korumacılıkla flörtü taşa tutulmayı hak edecek seviyede olan anti-dampingin iyice politize olması uluslararası ticaret ve haliyle ulusal ekonomiler açısından pek iyi olmayacaktır.

Velhasıl seçim zamanında bu durum değişebiliyormuş. Seçim meydanlarında idam iplerinin fırlatıldığı Türkiye'den bahsetmiyoruz tabi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) konumuz. ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Senatör Barack Obama'nın bürosundan 20 Haziran tarihinde aşağıda metnini verdiği basın açıklaması yapılmış. Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun Çin menşeli boruların yerli üreticilere zarar verdiğine ilişkin aynı gün bir basın açıklamasıyla duyurduğu saptamasını (http://antidamping.blogspot.com/2008/06/abdden-elik-borularda-nihai-zarar.html) memnuniyetle karşılıyor Obama ve Çin'i eleştiriyor. Obama'nın bir siyasetçi klasiği olarak anti-damping ve telafi edici önlemleri karıştırmasını mazur görüyoruz bu seferlik, zira ortada iki ayrı soruşturma vardı.

Demokratlardan bir siyasetçi olan Obama karara haliyle mavi yakalılar açısından da yaklaşarak adil rekabet ve Amerikalı işçilerin adil muamele görmesine katkıda bulunacağını ifade ediyor. Siyahi senatörün ekibi tüketicileri dikkate almıyor tabi. Niye alsın ki? İşçiler kararın çıkarlarına olduğunun farkında, tüketiciler asla olmayacak.


Statement of Senator Barack Obama on the ITC Determination on Chinese Pipe Producers

Friday, June 20, 2008

WASHINGTON, D.C. - U.S. Senator Barack Obama today released the following statement after the International Trade Commission (ITC) concluded that Chinese pipe producers have injured U.S. manufacturers for several years by dumping circular welded steel pipe exports into our market - a practice which has been enabled through Chinese pipe producers receiving illegal government subsidies.

"I appreciate and support the ITC determination. This is the first case in the history of U.S. trade agreement enforcement involving subsidies in China that has resulted in the imposition of countervailing duties by the U.S. Department of Commerce.

"A month ago, the Department of Commerce determined that the actual rates of Chinese dumping range from 69 to 85 percent and that the actual illegal subsidies range from 29 to 615 percent. These are egregious and outrageous violations of fair trade, and the ITC's determination today was the only responsible response.

"The United States must always use the full range of multilateral and bilateral tools to insist that China and all other nations abide by the rules that govern the economic policies of nations. Our trade agreements must provide for fair competition and for fair treatment of American workers, and then they must be fully enforced as Congress intended them to operate."

Hiç yorum yok: