30 Haziran 2008 Pazartesi

AB'den Grafit Elektrot Sistemlerde Gözden Geçirme

Avrupa Birliği (AB) 27 Haziran 2008 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde (2008/C 164/15) yayınlanan bir duyuru aracılığıyla Hindistan menşeli belirli grafit elektrot sistemlere ilişkin olarak yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem çerçevesinde bir kısmi ara gözden geçirme soruşturması başlatacağını ilan etti. Gözden geçirmeye tabi ürün elektrikli fırınlarda kullanılan grafit elektrotlarla bunların meme uçları. Beraber veya ayrı ayrı ithal edilmeleri önlem açısından önem taşımıyor.

Orijinal önlem 13 Eylül 2004 tarih ve (AT) 1629/2006 sayılı Konsey Tüzüğü ile karara bağlanmış. Ancak orijinal soruşturma sonucunda ilginç bir durum çıkmış ortaya. Bunun nedeni ise eşzamanlı olarak yürütülen bir sübvansiyona karşı soruşturmanın da (AT) 1628/2006 sayılı Tüzük ile karara bağlanması. Soruşturmalar sonucunda zarar bertaraf marjı Hintli üretici/ihracatçılardan Hindustan Electro Graphite Limited için % 7, Graphite India Limited ve diğer firmalar için % 15,7 olarak saptanmış. Telafi edici vergilerin oranı ise % 22,4 ve % 33,1 olarak. Telafi edici vergilerin oranı zarar bertaraf marjının üstünde olduğundan Hintli şirketlere ayrıca dampinge karşı vergi ihdas edilmemiş. Daha doğrusu % 0 oranında dampinge karşı vergi ihdas edilmiş. Bunun nedeni sonuç olarak dampinge ve sübvansiyona karşı soruşturmaların ayrı idari işlemler olması ve telafi edici vergilerin kaldırılması durumunda en düşük vergi ilkesi doğrultusunda zarar bertaraf marjı oranında dampinge karşı vergi ihdas edilmesinin gerekli bulunması. Dampinge karşı önlem çerçevesinde bilahare bir önlemlerin etkisiz kılınması soruşturması yürütülmüş, ancak önlem alınmadan sonlandırılmış.

Mevcut kısmi ara gözden geçirme Hintli ihracatçı şirket Hindustan Electro Graphite Limited tarafından yapılan başvuru üzerine, damping marjının bu şirkete ilişkin olarak gözden geçirilmesi amacıyla başlatılmış durumda. Şirket bir değişen şartlar iddiası sürüyor ortaya. Üretim sürecinin optimize ettiğini, böylelikle maliyetleri düşürdüğünü ve ihracat satış fiyatlarının artış gösterdiğini, dolayısıyla dampingin off-set edilmesi için mevcut marjın artık gerekli olmadığını dile getiriyor.

İddia Avrupa Komisyonu tarafından incelenecek, önlemin sürdürülmesi, kaldırılması veya değiştirilmesine karar verilecek. İlgili tarafların soruşturmaya katılmak için 40 günlük süresi var yine.

Hiç yorum yok: