11 Ağustos 2009 Salı

DTÖ'de Tavuk İhtilafında Paneli Kurdu, Türkiye Taraf

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) İhtilafların Halli Organı 31 Temmuz 2009 tarihinde toplandı. Toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında, Çin'in başvurusu üzerine başlatılan tavuk ithalatına ilişkin ihtilaf sürecinde bir panel kurulmasına karar verildi.

DTÖ ihtilafların halli mekanizması çerçevesinde ilk aşama istişareler. Bu aşamada sorunlar çözülemezse ihtilafı DTÖ anlaşmaları doğrultusunda inceleyecek bağımsız üyelerden oluşan bir panel kurulabiliyor. Panel kararlarını Temyiz Organı'na götürmek mümkün.

İhtilafın sebebine gelince... US Omnibus Appropriation Act 2009, yani Amerika Birleşik Devletleri'nin 2009 yılı idari bütçesine dair, 11 Mart'ta Beyaz Saray tarafından imzalanan bir kanunda, kanun kapsamına giren fonların Çin Halk Cumhuriyeti'nden tavukçuluk ürünlerinin ithalatına izin verecek bir kural getirilmesi için kullanılamayacağına dair sarih bir hüküm olması. Tabi ki DTÖ kurallarının lafzı ve ruhuna aykırı bir düzenleme.

Nitekim Avrupa Topluluğu, Guatemala, Güney Kore ve Türkiye de üçüncü taraf olarak ihtilafa katılacaklarını beyan etmiş durumda.

Hiç yorum yok: