17 Temmuz 2008 Perşembe

ABD Gözünü Peynirlerden Ayırmıyor

Gelişmiş ekonomiler olmalarına rağmen hem Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) hem de Avrupa Birliği'nin (AB) ve tabi diğer bazı ülkelerin tarım ve bu vesileyle gıda sektörlerini korumak için her yıl bütçelerinden ciddi bir pay ayırdığı bilinen bir gerçek. Bu politikaların uluslararası ticarette sıkıntılara yol açtığı da. Örneğin çoktaraflı ticaret müzakerelerinde. Örneğin ticari savunma araçları uygulamalarında.

ABD'nin idari resmi gazetesi Federal Sicil'e göz atarken bu durumun bir yansıması ile karşılaştım. 1979 tarihli Ticari Anlaşmalar Kanunu doğrultusunda ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi ile Tarım Bakanlığı bir kota dahili gümrük resmi oranına, sizin anlayacağınız tarife kotasına tabi olan herhangi bir peynir ürününe yabancı hükümetler tarafından verilen sübvansiyonları izlemekle görevliymiş. Bu çerçevede her çeyrek güncellenen yıllık bir liste hazırlanıyor, verilen sübvansiyonlar masaya yatırılıyormuş. Güncellemeler de Federal Sicil aracılığıyla duyuruluyor tabi.

İşte bu çerçevede 1 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (127)'de yayınlanan bir duyuru ile AB, Kanada, Norveç ve İsviçre'nin peynir ürünlerine yönelik sübvansiyonları olduğunu öğreniyoruz. Her ekonominin uygulaması farklı, süt desteğinden tüketici yardımına kadar değişen sübvansiyonlar söz konusu. Son çeyrekte uygulamada bulunan tek ülke ise Kanada. Librede 0,35 $'lık bir ihracat teşviği uygulamış.

Ne diyelim, bizim süt ve mandıra sektörü için faydalı bir bilgi olur inşallah.

Hiç yorum yok: