17 Temmuz 2008 Perşembe

Uluslararası Ticaret Komisyonu İçtüzüğünü Değiştirdi

Olur da 7 Temmuz 2008 tarihli Federal Sicil 73 (130)'da yayınlanan Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Komisyonu duyurusunu görürseniz hiç merak etmeyin. Konu bizi ilgilendirmiyor!

Tabi böyle yazıp da bırakmak olmaz. Kısa bir açıklama yapmalı. Söz konusu duyuru ile Komisyon Uygulama ve Usul Kuralları (İngilizce Rules of Practice and Procedure) başlığını taşıyan, soruşturmaları nasıl yürüteceğine ilişkin mevzuatında değişikliklere gittiğini ilan ediyor. Komisyon'un tabi olduğu kanun hükümleri doğrultusunda kendi kendine belirlediği kurallardan bahsettiğimizden dolayı içtüzük terimini tercih ettim burada.

Bağımsız idari otoritenin kurallarında değişikliğe gitmeyi gerekli görmesinin nedenleri bazı maddi hataları düzeltmek, muğlakta kalan hususları netleştirmek, farklı hükümler arasında yeksenaklık kurmak ve elde edilen tecrübenin ışığında iyileştirmelere gitmek. Konunun bizi, yani ticari savunma araçlarını ilgilendirmemesinin nedeni ise 1930 tarihli Tarife Kanunu Bölüm 337 soruşturmalarına uygulanacak kuralları kapsaması. Bölüm 337 soruşturmaları fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlallerini ilgilendiriyor.

Gerçeği söylemek gerekirse bu durum beni de oldukça rahatlatmış durumda. Zira ne değiştirildi diye Amerikalıların uzun mu uzun, karmaşık mı karmaşık mevzuatlarına dalmayı hiç istemezdim!

Hiç yorum yok: